Ученик от ПМГ „Яне Сандански“ написа името си със златни букви и влезе в историята на България

Това е дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от ПМГ “Яне Сандански“ в Гоце Делчев, който се класира трети на едно от най-силните международни състезания по химия

Това е Менделеевата олимпиада, която се прооведе в столицата на Казахстан – Астана.

Той успя да защити честта на училището си и на България след тридневни изпитания по теория и практика, мерейки сили със свои връстници от едни от най-силните школи в света.

По мнението на специалисти, задачите на Менделеевата олимпиада са с изключително висока степен на трудност. Работният език е руският, но участниците получават задачите и на английски език, с което Кръстьо Драгинов показа и високото ниво на знанията си по езика на Шекспир, изучаван в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Немаловажен етап в работата по време на олимпиадата е възможността участниците да видят работите си от теоретичните кръгове и да задават въпроси на журито, проверяващо конкретна задача.

Гоцеделчевецът стана част от историческо постижение и повод за гордост за страната ни, след като за първи път в историята на България учениците от националния отбор по химия се завръщат с толкова много медали  – 4 от 4 възможни – 3 бронзови и един сребърен. Отборът на България в състав: Кръстьо Драгинов – ПМГ „Яне Сандански“, Петър Христов от ХІ клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Весела Механджиева и Кристина Костадинова от ХІІ клас на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, се представи повече от убедително.

Българският отбор по химия бе селектиран, след като четиримата ученици постигнаха най-високи резултати на националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Още по-голяма е гордостта на учители и учиеници от Гоце Делчев, че възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“ е в българския отбор победител, който ще има възможност да защитава честта на България и на Международната олимпиада по химия. Преди това той ще трябва да се пребори с конкуренцията на първите 10 ученици с най-висок резултат от Националната олимпиада, които са поканени в разширения национален отбор на България. Именно сред тях ще бъде избран и четиричленният отбор, който ще представи страната ни на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд. Това бе потвърдено от доц. д-р Христо Чанев, преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на националния отбор по химия.

Ако премине ситото на първоначалния подбор, той ще има възможност да подобри постижението си от миналата година, когато отново бе отново в него и се завърна с бронзов медал от миналогодишното и издание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене