Идеята на МОН е първият учебен ден да бъде изместен в периода около 5-7 септември, по примера на много европейски страни.

Родители настояват учебната година да започва на 15 септември

81% от родителите са против по-ранния старт на учебната година, като 73% от тях категорично не са за идеята. Това сочат данни от изследване на Асоциация „Родителите” сред близо 2000 майки и татковци.

Претоварването на децата по време на учебната година и нуждата от дълга лятна почивка, през която да са на открито и да пътуват, е основната причина, поради която анкетираните не одобряват мярката. На второ място се нарежда липсата на климатици в класните стаи, което ще възпрепятства безпроблемното протичане на часовете в началото на септември.

Образователният министър акад. Николай Денков обяви, че една от промените в сферата на средното образование, които ще бъдат обсъдени, е по-ранното започване на учебната година. Идеята на МОН е първият учебен ден да бъде изместен в периода около 5-7 септември, стъпвайки на примера на много европейски страни. Министърът вече е дал задача на социалните партньори да изпратят свои становища дали подкрепят или не предложението и да посочат плюсовете и минусите според тях. На база на тях след това идеята ще бъде представена и пред обществото с конкретика кога да започва и приключва учебната година, кога да са ваканциите, за да може да се проведе дебат.

Сред причините, поради които 81% от родителите не одобряват преместването на първия учебен ден, е и традицията в България това да бъде 15 септември. Родителите са отбелязали и скъсяването на лятната ваканция. Една част от анкетираните са отговорили, че за много семейства началото на септември е време за семейни почивки, което пък може да се окаже причина и за доста деца да пропуснат първите две седмици, сочат още данните от изследването. 78% от родителите са посочили, че евентуалното по-ранно започване на учебната година

би се отразило значително на плановете им за лятото.

10% от анкетираните пък са подкрепили идеята. 40% от тях одобряват предложението, при условие че децата имат повече ваканции през учебната година. За 24% пък ваканцията е твърде дълга и може да доведе до загуба на навици и забравяне на учебния материал.

Родителите са категорични, че ако годината започва две седмици по-рано, те трябва да бъдат заети с извънкласни дейности – за преходи сред природата и еднодневни екскурзии до музеи, манастири и паркове. Дейностите за сплотяване на класа и по-дългите екскурзии с цел посещение на исторически обекти също са сред подкрепените предложения как да се запълни времето преди 15 септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене