Учените определиха възрастта, когато мозъкът остарява безвъзвратно

С течение на времето двигателните процеси се забавят

Германски учени разкриха възрастта на необратимо стареене на човешкия мозък. Оказа се, че необратими промени настъпват след 60 години.

Експерти от Института по психология към университета в Хайделберг са установили, че човешките когнитивни способности не са свързани със скоростта на реакцията, която започва да се забавя след 20 години, според Nature Human Behavior.

Учените проведоха онлайн тестване, на което присъстваха около 1,2 милиона души. Субектите трябваше да класифицират думите и изображенията, които се появяват на екрана, като натискат правилния клавиш.

Изследователите стигнаха до заключението, че по-бавните отговори се дължат на това, че хората стават по-внимателни с възрастта. Освен това с течение на времето двигателните процеси се забавят.

Така умствените способности на човек не се влошават до 60-годишна възраст. Тогава вече настъпват необратими промени в мозъка, т. нар. окончателно стареене.

Австралийски учени по-рано казаха, че добавките със селен могат да бъдат полезни за мозъците на възрастните хора, особено тези с неврологични заболявания.

/Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене