Виктор Стоянов: Дежурни провокатори на сръбските служби оскверниха българските венци на гроба на Гоце Делчев

Дежурни провокатори на сръбските служби оскверниха българските венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Това каза Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“.

„Не може 50 или 100 души да говорят от името на цял народ и да подклаждат омразата между българския и македонския народ“, заяви още Стоянов.

Македонската полиция работеше професионално, стремеше се да предотврати напрежението. Беше отстранила тези провокатори далеч от гроба, за да може българите да се поклонят, допълни той.

„Имаше над 1 000 полицаи, които бяха отцепили района, но вината за това да се провали честването на годишнината е на стотина души провокатори, които цял ден се въртяха около гроба подвикваха и заплашваха и успяха да провалят съвместното честване. Много мой приятели българи от Скопие не успяха да стигнат до гроба, стигнахме само 30 души, които успяхме да се поклоним. Същите хора, които се гонеха цял ден с македонската полиция отстраниха българските трибагрени лентички, които българската делегация остави на гроба. Тези хора не се македонци, те са провокатори“, категоричен е Виктор Стоянов.

Той отбеляза, че лошо впечатление са направили представители на протокола на македонското министерство на културата.
„Техни хора, които отговаряха за честването ни направиха забележка, че не можем за извадим българско знаме, но ние им отвърнахме, че това е съвместно честване и имаме право. Без да сипя обвинение, но смятам, че и тези тези хора от Министерство на културата на РСМ също имат вина за вандалската случка“, каза Стоянов. Сръбските инсталации спират пътя на РСМ към EС, посочи той.
„Не смятам, че държавата Северна Македония може да се справи сама с тези сръбски инсталации. Само политическо представителство от българи, избрани на избори, могат да скъсат връзката Скопие-Белград“.

Виктор Стоянов припомни, че петима офицери от армията на Северна Македония са били върнати от структури на НАТО по подозрения за връзки с вражески служби.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене