До астрономическата пролет е още далече, но в оранжерия „Цветен град“ – Гоце Делчев, тя вече трайно се е настанила

Гоцеделчевската оранжерия „Цветен град“ отново е готова да посрещне своите клиенти

Цъфналите теменужки са над 20 000

До астрономическата пролет е още далече, но в оранжерия „Цветен град“ – Гоце Делчев, тя вече трайно се е настанила. Теменужките и игликата се усмихват буквално отвсякъде, горди със своята красота и разнообразие. Много от тях  вече са поставени в саксии, опаковани с вкус, готови да зарадват дамите през наближаващия техен месец.

„Готови сме. Имаме над 20 000 поникнали семенца на теменужки. Миналата година се радвахме на много клиенти, надяваме се тази година да бъдат още повече. Имаме вече  запитвания от граждани, предприятия, фирми и различни организации“, казва Емилия Траханарова, директор на ОП „Озеленяване и поддържане на територии за обществено ползване“, към което е и оранжерията.

Тя споделя, че тази година са много доволни от качеството на продукцията, тъй като „цветовете са огромни“.

След игликата и теменужките идва ред на петуниите, петльовия гребен, фундите… Биха искали да експериментират с висящи растения, но икономическата обстановка ги възпира.

„Сега не е време за експерименти. Важното е икономически да не сме в тежест“, добавя Емилия.

Продукцията ги радва, но скокът на цените ги тревожи. Разходите за газ, ток, торове, препарати са скочили тройно. И това е при минимална температура за отопление.

А колективът на предприятието трябва да защитава позициите си. Преди по-малко от два месеца  то стана единственото общинско предприятие, което получи отличие и призово място в Национален конкурс, организиран от Министерството на труда и социалната политика. Наградата беше в категория „Социални иновации, свързани със заетост“.

Социалният ефект от дейността на предприятието е голям, защото то осигурява възможност за работа на хора в неравностойно положение. През миналата година трима 68-годишни работници са се пенсионирали тук. На тяхно място са назначени други – от седемте, дошли по проект за девет месеца. В момента заетите в предприятието са 31.

Такъв е днешният ден на един малък, но деен колектив, който постоянно доказва възможностите си. Колектив, чийто труд е важен за всички.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене