С курбан на патерици почитат свети Атанасий в Ковачево

Храмовият празник на църквата „Свети Атанасий” в санданското село Ковачево ще бъде отбелязан тържествено в събота, 22 януари, а не утре, когато се почита светеца. Идеята е да може повече хора от община Сандански и миряни с корени в населеното място да се съберат в почивния ден в малолюдното селище.

След тържествената служба в храма ще се раздаде и традиционният курбан. Точно в 12,00 часа присъстващите ще могат да опитат от вкусната гозба, приготвена от жените в селото. Всички са добре дошли, за да почетем свети Атанасий заедно, каза кметът на съседното село Катунци – Красимир Кисов.

Църквата в Ковачево е изградена в края на XVIII, началото на XIX век. В архитектурно отношение е трикорабна псевдобазилика с неиздадена апсида на изток, женска църква и открит трем на запад и юг. Югоизточната част на храма е вкопана. Църквата е обновена в 1837 година, когато към нея е пристроена и училищна сграда.

От храма произхожда едно седефено надпрестолно разпятие, експонирано в храма „Свети Николай Чудотворец” в Мелник, в църквата има и ценна църковна утвар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене