ЮЗДП произвежда и селскостопанска продукция, в ДЛС-Дикчан отглеждат овце

В опит за разнообразяване на ползванията от горите Югозападното държавно предприятие разширява обхвата на предлаганите услуги и инвестира в дейности, различни от дърводобива. През 2021 г. няколко териториални поделения реализираха приходи от произведена селскостопанска продукция. В „ДГС Рилски манастир“ са увеличени приходите от реализация на ягоди, произведени в горски разсадник „Герена“. Това се дължи на увеличените с два дка площи през 2021 год., които вече са 6 дка. Продукцията се реализира на 100%. В „ДГС Пирдоп“ в горски разсадник „Рашко Маджаров“ в гр. Копривщица тази година за първи път бяха произведени плодове от червена боровинка и арония. Очаква се увеличаване на добивите.

В „ДГС Етрополе“ в горски разсадник „Синия вир“ също за първи път са засадени 2000 броя резници от специален сорт малини, които дадоха първите си плодове. Предстои изграждането на конструкция и поливна инсталация за интензивното им стопанисване.

„Държавно ловно стопанство-Дикчан“ закупи стадо от 230 овце от породата „синтетична популация-българска млечна“, което достигна дневен млеконадой от 150 литра мляко. Предстои изграждането на модулна мандра за производство на 100% натурално овче сирене. Предстои сключването на договори за продажба на агнета през следващата година.

В „ДЛС Кричим“ се отглеждат и реализират успешно различни цъфтящи, декоративни и екзотични видове цветя и храсти. Реколтата от ореховата градина се реализира успешно на вътрешния пазар като ядка. Бившият царски дворец с неговия парк, в който са засадени уникални за страната ни дървесни и храстови видове, са предпочитана дестинация за туристи, студенти и ученици. Там се представят изложби, провеждат културни събития, творчески работилници и занимания, образователни програми, ритуали по сключване на граждански брак и фотосесии на открито.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене