Опожареният блок в Благоевград е годен за живеене

Опожареният блок в благоевградския квартал „Струмско“ е годен за обитаване, установи конструктивно обследване, възложено от общината.

На 10 декември пламна апартамент на седмия етаж в бл. 18 и при пожара починаха трима души, а други 28 бяха спасени от огнеборците. Оттогава 24 семейства живеят при роднини и близки или на хотел, защото щетите по блока са огромни. В града тече кампания за набиране на средства за възстановяване на общите части и най-пострадалите жилища. Преди дни собствениците на апартаменти от първия до третия етаж се прибраха и започнаха ремонти, защото при тях щетите са най-малки.

Обследването, направено от експерти е установило, че е невъзможно да се живее само в апартамента, където избухна пожарът, а собственикът му почина, както и другият апартамент, който е над него, на осмия етаж, докато не се направи основен ремонт.

Кметът Илко Стоянов настоява от Комисията за бедствия и аварии да бъдат отпуснати 130 хил. лв. за укрепване на подовия панел на блока. Общината ще предостави 5 социални жилища за семейства, като на събрание на живущите те сами ще определят кои да са те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене