Грандиозният проект „SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo“! Благоевградският бизнесмен Р. Митрев: Благоевград е на кръстопът! Благоевград е пред избор!

Общественото обсъждане по повод кредита от 29 милиона лева, който община Благоевград ще вземе за грандиозния проект SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo, предизвика разнопосочни коментари в областния център . Дни наред някои политици и общественици коментират негативно намерението на кмета Илко Стоянов, водени от лични цели и амбиции, насочени против развититето на Благоевград. Познати до болка политически динозаври, чийто принос за Благоевград е нищожен, скочиха лицемерно срещу проекта, скрили зад маската на загрижеността за благоевградчани, истинските си мераци за застрояване на парка и лично облагодетелстване. Един пост във фейсбук, направен от млад бизнесмен, разбива на пух и прах архаичните представи за съществуването на Благоевград и опитите на някои да го оставят да агонизира и загива, без никакво развитие. Ето какво написа доказано успешният бизнесмен Радослав Митрев, собственик на едно от най-модерните и най-посещавани заведения в Благоевград- „Фрейм“ . Публикуваме без намеса:

„Благоевград е пред избор, Благоевград е на кръстопът. Трябва да изберем дали искаме да живеем в град модерен с европейски дух или да продължим по нанадолнището, към което сме поели през последните 10-12 години.
Благоевград става модерен град през 1987г. Става такъв с решение на Народния съвет на НРБ и с решение на ЦК на БКП и не без “големите топки” на тогавашният окръжен ръководител на БКП др. Лазар Причкапов, както и с участието на нашите родители дали не един и два дни “безвъзмезден, доброволен” труд. Става модерен, като в града се изсипват над 800 милиона тогавашни лева изразходвани за инфраструктура и иновативни за времето си предприятия.

Хубави времена са били ще кажат някои, но аз не мисля така! Не ми се живее в тоталитарен режим, който като реши може да направи всичко. За радост в Благоевград са направили правилните неща.
Сега времената са други. Живеем в демократична държава част от ЕС. Живеем във време, в което сами трябва да се грижим за нашия град, а не да чакаме решение на ЦК, на някоя партия или на ръководството на държавното управление. За да се случи промяната, ние самите трябва да я желаем.
Благоевград има дадености, които не разпознаваме и не осъзнаваме, че са около нас.

Много от нас не знаят, че града има минерална вода на самоизлив толкова колкото има и Павел баня, та даже и повече. Но къде е Павел баня на картата на болнеологията в България и къде е Благоевград?
Най-дългата писта, единствена в България, отговаряща на изискванията на FIS за дисциплината спускане е на Картала. Къде сме на картата на ски туризма?
Познаваме ли архиологическите обекти около Благоевград? Не.
Когато осъзнаем какво има около нас, и когато се научим да го експлоатираме по правилния начин, тогава Благоевград ще стане отново град, желан за живеене, обучение и туризъм.
В предизборната кампания кметът Илко Стоянов представи своето виждане за икономическото развитие на града, като посочи ключовите приоритети, а именно, оползотворяване на природните дадености, чрез създаване на обекти, които да се ползват от тях. Минералната вода е една от тях.
Развитието на Картала, като екологична, щадящата природата ски дистинация.
Обособяване на индустриални зони около града и др.
На обществено обсъждане на 06. 01. кметът ни покани да представи един от проектите и да разясни начина на финансиране на проекта SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo.
Основната тема бе за поемането на дългосрочен дълг от общината.
Изказаха се доста хора – бивши и настоящи съветници, неуспели такива, “общественици”, които ни убеждаваха, че плажа трябва да се даде отново на концесия, че не било работа на общината да стопанисва такива обекти. Бързо забравихме какво се случи и как завърши доскорошната концесия на аква парка.
Димитър Урдев в пост във Фейсбук отправя въпроси, на които сам трябва да дава отговори, защото той е един от гласувалите за тази концесия, отправя въпроси защо не се хвърлят усилия за обособяване на Индустриален парк, а предприятието, на който той е собственик стои затворено. Задава въпроси за Биострой, а той самият не е упражнил правото си на контрол, като действащ съветник тогава, а и след това.
Методи Байкушев изтъква тезата и застава зад реновация на парк Бачиново и предлага отстъпено право на строеж на Аква парка и закрития басейн, като удобно не казва или забравя до какво доведе това със смесването на собствеността в Закрития пазар в града – сграда с десетки собственици, с никакво управление, построена некачествено, нефункционална за предназначението ѝ като единствената и съдба ще е да се бутне след някоя друга година. Да не споменаваме кои са авторите на това архитектурно недоразумени в което и аз самият имам собственост.
.
Томов взе заем от 5 милиона за реконструкция на улици, а имаше ли обществено обсъждане за това? Питаха ли ни дали искаме кредити за асфалт, който не носи никаква възвращаемост, а ще ги връщаме от бюджета на общината, т.е ние.
И така /при предишните управници / кредити за лампи, кредити, взети поради наложени корекции за стереопор и фибран и за плочки, кредити за асфалт… Въобще доста кредити, неносещи добавена стойност за града.
Предлаганият начин за финансиране на проекта от общината е за обект, който ще се самоиздържа. Ще носи приходи, които ще погасяват вноските по него. Ще доведат до откриване на работни места. Ще повиши туристическият поток към Благоевград. Ще имаме приветлив парк, така както имат Дупница и Сандански. Ще имаме прекрасен аква парк с минерална вода, стопанисван по моделите на Австрия, Швейцария и Германия, където природните ресурси се управляват и експлоатират предимно от общините. Ще имаме закрит басейн със СПА център, който ще посещават не само граждани на Благоевград. Ще имаме паркинг за над 250 автомобила, който ще се ползва от всички нас.
В програмния период 2021-2027 на всички ни е ясно, че времето на грандовете мина. Времето на парите в чували от Европа свърши. Благоевград е в Югозападния регион за планиране за периода 2021-2027, а там безплатните пари са най-малко /заради София, нито един от предишните кметове не направи нищо по този въпрос, а сега е вече късно/.
Предложението за поемане на дългосрочен дълг в размер на 29 мил. лева е за дълг не към търговска банка, а към държавният ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ и фонд ФУГ към него т. е. е по ЕВРОПЕЙСКИ ФИНАНСИРАНЕ. Общината не залага недвижима собственост, няма ипотека /а за незнаещите НОВИТЕ СОЦИАЛНИ ЖИЛИЩА строени по оперативна програма са взети като обезпечение към кредитори и това се е случило при предишните общински ръководства/.
Първият от проектите, предложен ни за обсъждане от кмета за мен е реалистичен, напълно изпълним, носещ своята добавена стойност за Благоевград и за неговите жители. За да го има Благоевград трябва да се почне отнякъде. Знам, че е по- лесно да бъдеш против, нищо да не правиш, да си живуркаш спокойно макар и да “умираш”, но аз мечтая! Благоевград да е вечно млад. Трябва да го постигнем заедно и това е първата крачка, първата глъдка кислород, която ще ни съживи!
На адрес https://newblg.bg може да се запознаете по-подробно за планираните проекти за развитие от екипа на Илко Стоянов. Вярвам, че ще ви е интересно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене