Поетът Юлиан Соколов: Често хората бъркат смисъла на думата „любов“ със „секс“

Юлиан Цанков Соколов – писател и поет. Началото на творческата му биография започва през 1967 година, вдъхновен от Николай Хайтов и срещата му в с. Борина с писателите Чавдар Аладжов и Цветан Ангелов. Обича Родопите по простата причина, че там е роден – в Триград. В Неврокопско пуска корени през 1982 година. „Дойдох да си купя червен пипер, а взех че се ожених“, казва поетът.
Последната му творба е „Обещание“, стихосбирка с 90 произведения. 62-годишният автор прекарва вечерите си със съпругата и синът си. По професия е ел. техник, работи в строителството, за последно се е трудил като резач на камъни. Вдъхновението за писане го обзема където и да е, по всяко време на денонощието. Любовта е в основата на творческата му енергия, любов към съпругата, природа, Бога и децата.

Г-н Соколов, къде може да бъде намерена последната Ви стихосбирка?
-В градската библиотека на Гоце Делчев и у мен. Продавам стихосбирката си лично. А между колегите – повече си разменяме, аз им подарявам моя книга, те – тяхна и така. Държа да отбележа, че скоро излезе алманах „Коледа 13“, в него има и мои стихове на коледна тема. Тази година участвах също в старозагорски алманах “ Авангардна поезия“ при Мария Недялкова, която също ми е много близка. Участвам също в алманаха на Духовно възраждане „Сърдечни струни“ на Герасова.
Кои са приятелите Ви?
-Ваня Статева от Поморие, Калина Влади – актриса и поетеса от Дупница, Рамела Бокосиан от Пловдив, Дочка Иванова пак от Пловдив, Йорданка Радева от Разград – моят личен редактор, Мария Герасова-председател на Духовно възраждане в Пловдив – журналист и писател и редактор на вестник „Сияние“.
Какво е обкръжението Ви в Неврокопско?
-С Димитър Начев сме приятели и колеги, също с Мария Бусарова, както и с редактора на „Топ преса“ Веселин Стаменов сме в близки, приятелски отношения, винаги му подарявам от своите книжки.
Какъв подарък очаквате за празниците?
-Най-желаният подарък за мен е да не честване само Коледа, а преди всичко Рождество Христово. Аз много пиша за Господ Бог. Постоянно.
На кого сте благодарен?
На моите редактори и приятели по перо – колегите Галина Дянкова, Планимир Петров, Димо Димов, Ивайло Маринов ,Ивка Маринова, Мими Иванова ,Михаела Стоилова, с която се имаме повече от баща и дъщеря. Да не пропусна Росица Копукова – говорител в радио „Хоризонт“, която чете творбите на творците.
Имате ли член от семейството , който също пише?
-Дъщеря ми, но тя е в чужбина в момента се е посветила на бебето си Лидия.
Как ще прекарате Коледно-Новогодишните празници?
-С духовно настроение.
Какво съдържа последната Ви стихосбирка „Обещание“?
-Любовна лирика, стихове на религиозна тема и любов към Родината и близките. Много често хората бъркат смисъла на думата „любов“ със „секс“. При мен любовта е в духовен смисъл.
Какво е посланието Ви към почитателите на поезията и аудиторията на Топ преса?
-Хиляди благодарности, че намират време да четат и моите творения

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене