Пророчества върху платна, размисли върху живота и пресъздадени с четка моменти от историята рисува свещеник от Банско

Пророчества върху платна, философски размисли върху живота и пресъздадени с четка моменти от историята рисува свещеникът Костадин Калайджиев от Банско. Пред репортер на БТА разказа, че в различни времена се впечатлява от различни неща. Обича да рисува места, до които се е докоснал, а за България казва, че е уникално кътче, което на малко земя е събрало толкова много красота.

Красиви пейзажи, които са се разкривали по време на пътувания, както и докато гледа Пирин планина, заемат голяма част от картините му. Рисува и хора – деца, девойки, жени и старци, докато играят, работят, свирят на пиано.

Не по-малко се вълнува от историята, особено свързаната с родния му край. В картина е пресъздал една от легендите, свързани с връх Тодорка, според която върхът носи името на смела девойка, участвала в отбраната на крепостта Ситан кале край Банско.

Върху платно оживява и самата битка за Ситан кале, а с детайли във всяка част на картината, творбата сякаш оживява и едва доловимо се чува звукът на мечове и щикове, а в друга картина свещеникът пресъздава стара банска песен, в която майката учи своята дъщеря как да жъне ниско и да не се изправя често, за да не бъде забелязана красотата й. Изразителните линии на четката успяват да покажат не само красотата на девойката, но и нейната смелост и решимост да брани честта си.

В картините има история, защото миналото не може да се заснеме, нито хората, живели тогава, разказа отец Костадин Калайджиев. С въображение, но и с познания, пресъздава столетни сцени, които са го впечатлили.

Художникът – свещеник показва в картините си и философия, която е завещана от светци, провидели бъдещето, дори и в живот, далеч от суетата на хората. Една от тези картини е „Пророчество“, която пресъздава пророчеството на св. Нил Мироточиви, според което водата ще изчезне от света, посочи отец Костадин Калайджиев. В картината с нож разрязва завесата, която разделя миналото и бъдещето, а под нея се виждат пресъхнали кейове, зелени острови, превърнали се в пустиня, сухи скали.

Отец Костадин сподели, че работата му като свещеник повлиява върху картините, а философия в картините винаги има, защото всяка от тях се рисува, като показва разбирането на художника за света. С картините човек изразява себе си, своите мисли, впечатления и чувства по начин, който сам определя.

Темите на картините са контрастни, какъвто е и светът, но художникът не съди. В свои картини изобразява зависимостите и пороците, които ни заобикалят, но това е светът, в който живеем и няма как да не го приемем, посочи свещеникът.

„Не можем да го отхвърлим, но можем да се отричаме от самата пошлост на света, защото и в древни времена не всичко е било идеално – и тогава е имало неща, които са били пошли, недопустими. Човек трябва да се придържа към това, което е създадено от Бога, защото Бог е творец на всичко, ние само имитираме, пресъздаваме това, което е сътворил, впечатляваме се от това, което е създал и го преразказваме чрез изкуство“, допълни отец Калайджиев.

Свещеникът рисува още от дете, впечатлен от образи, рисувани от неговия баща. Постепенно се увлича в изобразителното изкуство и добива увереност, а насоки в ранните години получава от свой приятел. Макар че е самоук и никога не е изучавал в детайли изобразителното изкуство, отец Костадин казва, че всичко е резултат на много практика и огромно желание.

В свободното си време, освен с рисуване на картини и икони, се занимава и с дърворезба. Дърво с изваяни детайли украсява дома му отвън и отвътре, а в стаята, обособил за свое ателие, е подредил разпятия и красива скулптора на Дева Мария с младенеца.

Талантът на отец Костадин е наследен и от неговия син, неговата снаха също рисува. С гордост разказа, че само след дни, на 19 август, те ще подредят своя обща изложба в Туристическия информационен център в Банско.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене