Община Благоевград преобразява аквапарка и Бачиново с готов проект за 29 милиона лева

Община Благоевград е готова да кандидатства с голям проект, който ще преобрази затворения в момента аквапарк и парк „Бачиново”. Това ще стане по европейския финансов механизъм, а стойността му е 29 милиона лева. С тези средства изцяло ще се ремонтират откритият аквапарк, закритият плувен басейн и целият парк Бачиново, който ще се разшири. Този огромен проект ще даде нова визия на тези знакови за благоевградчани обекти.

В петък на сесията на Общинския съвет ще се представи в детайли пред съветници, журналисти и граждани проектът. Целта е с него да се запознае цялата благоевградска общественост.

Днес кметът Илко Стоянов разкри, че Общината ще започне да работи по нов алгоритъм, който касае Закона за обществените поръчки. Той уточни, че ще бъде пусната обществена поръчка за проекта за аквапарка и Бачиново, за която няма да има осигурено финансиране. Така ще се процедира и в бъдеще за други проекти. Според градоначалника по този начин ще се спести ценно време и Общината винаги ще е в готовност да усвои европейските средства, щом проектите й бъдат одобрени.

„Законът го позволява и няма да сме уязвими при провеждането на тези процедури от страна на поедителите в тях. Не знам дали ще спечелим проекта за Бачиново и аквапарка, но ще направим тези стъпки, за да имаме по-голям шанс да го спечелим – да мине на сесия, да има обществено обсъждане. Следващата година ще пускаме все повече такива обществени поръчки без осигурено финансиране, за да сме готови за изпълнение”, сподели кметът Илко Стоянов.

Той разясни, че досега процедурите по ЗОП се пускат чак след отпускането на финансови средства. Това обаче отнема доста време, за да бъде приключена. По този начин се рискува да не се спази срокът и да се загубят парите. А като се пусне предварително без осигурено финансиране, ще има избран изпълнител, като ще се чакат само парите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене