Детска учителка ръководи приюта в Мощанец, бездомните кучета остават основен проблем на града

Детска учителка управлява общинския приют за бездомни кучета в благоевградското село Мощанец. Днес кметът Илко Стоянов представи Владислава Асенова пред журналисти, която отговори на въпроси, които дни наред са провокирани от сигнали на граждани и пуликации за проблеми в приюта, според които не се полагат достатъчно грижи за четириногите.

По този повод и след редица публикации и в социалните мрежи Асенова коментира ситуацията в приюта. Тя призна, че е детска учителка в Кочериново, но успява да съвместява двете длъжности – до обяд се грижи за децата, а след обяд – за кучетата. Откакто съм назначена в приюта, ходя и в събота там, подчерта новата шефка.

Завършила е за предучилищна и начална учителка, бакалавърска степен, а наскоро е завършила и семестриално „Мениджмънт”. Висшето й образование е достатъчно, за да заеме поста.

Асенова заяви на днешната пресконференция, че има опит в ръководенето на общинските приюти в Кюстендил и Дупница. Тя отрече публикациите, че са й прекратени едностранно договорите в двете съседни общини, а си била тръгнала по взаимно съгласие.

Според нея в приюта на Благоевград всичко е наред. Там се обгрижват 33 кучета, колкото е капацитетът към момента. Има назначени директор, администратор, ветеринар, гледач, ловец, хигиенист, хора, които притежават необходимите документи и удостоверения за хуманно отношение към животните.

Управителката призна, че в някои клетки са настанени по две кучета, но това не противоречи на закона.

Асенова се оплака, че тя и екипът й са станали жертва на саботаж, при който има нерегламентирано влизане в обекта, открадната е табелата, а част от клетките на кучетата са отворени и животните са пуснати в двора. Тя каза, че чака резултати от разследването на полицията, но от пресцентъра на ОД МВР-Благоевград вчера бяха категорични, че такъв сигнал при тях не е подаден.

Проблемът с уличните кучета продължава да е един най-големите в града. Песовете притесняват малки и големи, не са редки случаите на нападнати от бездомните кучета хора. Кметът Илко Стоянов заяви, че има ясна стратегия за справяне с този проблем. Наскоро бе извършена кастрация на около 100 четириноги, проведе се и мащабна кампания по преброяване и регистрация на кучетата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене