В Благоевград, Сандански и Якоруда продължава онлайн обучението, в Кресна преминават на ротация

Учениците от училищата в общините Благоевград, Сандански и Якоруда продължават ОРЕС /обучение в електронна среда от разстояние/ и през следващата седмица.

Съгласно процедурата директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов изпрати вчера писмо до началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, с което препоръчва заради повишената заболеваемост учебните занятия в посочените региони да продължат онлайн за периода 22-26 ноември 2021 г. включително.

Това не се отнася за учениците от начален етап /1-4 клас/, които със съгласието на родителите и провежданото тестване два пъти седмично имат възможност да учат присъствено.

Впечатление прави, че миналата седмица, или на 12.11., при предишното удължаване на ОРЕС констатираната от РЗИ четиринадесет дневна заболеваемост бе над 750 души на 100 хил.

Сега показателите са над 500 на 100 000 население. При тези стойности обаче на основание заповед на министъра на образованието акад.

Денков се организира обучение от разстояние в електронна среда чрез използване средствата на информационните и комуникационните технологии, освен за учениците от 1 до 4 клас, при изпълнение на изисквания за безопасна среда.

Добрата новина е и че в община Кресна, където досега големите ученици също учеха от домовете си, отчетената 14-дневна заболеваемост е спаднала между 250 и 500 на 100 хил.

Затова там от следващата седмица, или до 26 ноември, се преминава към ротация за 50% от паралелките. За учениците от 1 до 4 клас, които се тестват, не се прилага този принцип и те не се включват при изчисляване на процента паралелки за ротация.

Важно е да се знае и че за всички ученици от училищата, където има изборни секции, на 22 ноември /понеделник/ се организира онлайн обучение.

Междувременно вчера акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук страницата на Министерския съвет.

От изявления на служебния министър на образованието и науката се разбра, че все още няма яснота кога големите ученици ще се върнат в клас, тъй като няма достатъчно доставени количества тестове.

„За по-големите ученици с Министерството на здравеопазването са обсъждани друг вид тестове – не със слюнка, а учениците сами да си вземат проба от носа. Те обаче би следвало да са лесни за употреба – без да трябва да се бръкне много надълбоко в носната кухина“, обясни още Денков.

Министърът посочи, че МОН се е отказало от идеята да разреши на всички училища, които желаят, да закупят със собствени средства тестове за по-големите ученици поради три причини – при централизираните търгове тестовете струват в пъти по-евтино, ще се появи имуществен ценз – скрит, за това, че някои ще имат повече средства, а други по-малко, има и сериозно възражение от социалните партньори.

“Тази идея отпадна, в момента не я обсъждаме”, заяви акад. Денков. По-късно обаче от думите му се разбра, че опцията за закупуване на тестове при желание ще бъде разрешена за частните училища, като това ще стане с нова заповед.

“Парите за тестове за 2022 г. трябва да се осигурят с бюджета за 2022 г. Ние ще ги поискаме, защото това е правилният начин за връщане на децата.

Даже икономически това е по-изгодно. 25 лв. струва за месец на дете едно тестване. А ако остане вкъщи, помощта за родителите е 650 лв., сумите са несравними”, изчисли министърът.

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене