НОВИТЕ 11! ЦИК обяви: 2-ма представители на Благоевград в 47-то НС, по 1 ще имат Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Симитли

ГЕРБ и „Продължаваме промяната” /ПП/ в Благоевградска област ще имат по 3-ма депутати, ДПС е с 2-ма, БСП, ИТН и „Демократична България-обединение” /ДБ/ са с по 1, а „Възраждане” не вкарва нито един депутат. Това обяви окончателно ЦИК в 20.31 часа в четвъртък след чаканото 3 дни преразпределение на гласовете от чужбина. При това положение в 47-то НС депутати от Благоевградска област ще са:

Росен Желязков от партия ГЕРБ. Роден е на 5 април 1968 г. в София, където завършва право. Бил е главен секретар на МС, съветник на премиера по въпросите на държавната администрация и електронното управление, председател на Държавна агенция „Електронно управление“ и шеф на Комисията за регулиране на съобщенията. През 2018 г. бе избран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията с мандат до април 2021 г. Беше представител на Благоевград и в предишното НС.

Стефан Апостолов от Симитли. Роден на 28.02.1988 г., бивш футболен съдия, финансист по образование и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. Същият е преференциален отличник на ГЕРБ в 4 поредни парламента.

Костадин Стойков от Петрич е новото лице сред депутатите от ГЕРБ. Инженер по образование, той влиза в парламента от общинската администрация в южния град, където бе директор на дирекция.

Представителите на новата политическа формация ПП са също 3-ма. Първият е водачът на листата Андрей Гюровкойто е роден в Благоевград преди 46 г. Завършва икономика в СУ, после в университета „Труман” в САЩ, където през 1999 г. получава бакалаврска степен по икономика. Доктор по финанси е от Виенския университет. В биографията му има над 15-годишен стаж на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в Европа и САЩ. Ментор е на клуба по управление на финансови активи и на инкубатора за млади компании Elevate. През 2019 г. изкачва връх Монблан, а в свободното си време практикува тенис, ски, голф, кайтсърф и мотоциклетизъм. 5-кратен шампион е на България с бейзболния отбор „Бизоните“. Андрей е семеен, с двама синове, на 13 и 17 години, които от първи клас тренират баскетбол в спортен клуб „Евробаскет“ – Благоевград. От 2010 г. Гюров е асистент в Американския университет в Благоевград, където преподава икономика и финанси.

За пръв път ще е депутат и Владимир Табутов от ИТН. Завършил ПМГ в Благоевград, той учи Международен мениджмънт в Internatal Universityin Germany и Програмата за мениджмънт OPM Harvard Business School. През последните 15 г. се занимаваше с изграждане на фотоволтаични електроцентрали, с успешно реализирани над 200 проекта по цял свят. Доскоро беше съдружник с един от най-успешните бизнесмени в Благоевград – Иван Чапов, но преди година се разделиха и Табутов продължи същата дейност сам. Член на УС на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия. Вицешампион на България по триатлон за 2020 г. Семеен, с две деца. Любител на планината.

Новачка за парламентаризма е и третата депутатка на ИТН – Екатерина Димитрушева. Тя е от късметлиите,защото става част от състава на новия парламент само с 514 преференции. Повече от нея – 541, събра благоевградчанинът Станислав Кимчев, но в листата на ИТН никой не успя да спечели поне 7% предпочитания от общия брой гласували за тях, поради което тя не бе пренаредена и депутатите влизат по реда, в който са сложени в нея.

Димитрушева е родена в Гоце Делчев, юрист със специализация по право на ЕС (Колеж на Европа, Брюж, Белгия). Учила и работила в България, САЩ, Белгия, Австрия. Занимава се с право в областта на технологиите, част е от международна компания с глобален офис в България.

Двамата депутати от ДПС и друг път са били избирани от парламентарни листи на Движението в Благоевградска област.

Делян Пеевски е роден на 27 юли 1980 г. в София. По професия е юрист. Депутат е от 2009 г.

Вторият е Халил Летифов, който е роден на 16.04.1979 г. в Смолян, бакалавър по стопанско управление, магистър по психология на управление от ПУ и заместник-председател на ДПС.

Депутатът от БСП ще е д-р Георги Михайлов, който и в предишния парламент представляваше благоевградчани. Роден на 25 април 1958 г. в София, той е специалист по  клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия.

Представител от ДБ в 47-то НС е разложкият адвокат Иван Димитров.  47-годишен, женен, с 2 дъщери, той бе депутат и в 45-то и 46-то НС.

Последният депутат от Благоевградска област е Виктория Василева от ИТН.  До късно снощи не се знаеше тя от Благоевград ли ще стане депутат, или от Кюстендил, където също водеше листата, но в крайна сметка предпочете областния център на Пиринско и лиши от възможността в парламента да влезе петричанката Анита Коцелова, която получи 1425 преференции.

Василева е родена на 27.10.1971 г. в гр. Русе, завършила е „Външна търговия и международен маркетинг” в УНСС, „Гражданска и корпоративна сигурност” в НБУ и в момента прави магистратура по „Антитероризъм и дипломация”. Има 30-годишен опит в администрацията и в различни сектори – като енергетика, реклама и медии, и е заместник-секретар на партията на Слави Трифонов. Беше зам. председател на 45-то и 46-то НС, но всъщност познава парламента още от 1995-1999 г., когато е най-младият /на 26 г./ депутат от СДС в Козлодуй, със славата на особено близка до тогавашния главен секретар на сините Христо Бисеров.

Така равносметката е: 4 от 11-те мандата се заемат от хора, които за пръв път ще влязат в парламента. 2-ма са представители на Благоевград, по 1 ще имат Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Симитли. По полове съотношението е 9 към 2 в полза на мъжете.

38 от общо 220-те кандидат-депутати от Благоевградска област успяха да съберат повече от 7% от гласувалите за листите им и на практика имаха шанс да търкат депутатските банки, ако партиите им бяха влезли в парламента или вкарали повече депутати.

От листата на бившия първи в ГЕРБ Цветан Цветанов – Национално обединение на десницата, с 8,24% от предпочитанията се нареди кметицата на Скребатно Даниела Пидева, която спечели повече гласове от самия Цветанов. Пропуснаха шанса си да се титулуват депутати Ивелин Терзийски и Константин Стоев от ВМРО – Сандански, благоевградчаните Борис Джолев и Владимир Миленков от ДБ, съгражданката им Албина Анева, която получи 34,81% от персонално гласувалите за листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!”, социалистите Владимир Пандев от Благоевград, Йорданка Атанасова от Петрич и Богдан Боцев от Гоце Делчев, та дори и Арбен Хавальов от с. Абланица, който събра 95,95% от гласовете на далите вота си за партията му „Бригада”, макар че зад тези помпозни цифри стоят скромните 71 гласа.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене