Рязко увеличение на безработните заради зеления сертификат

Без работа през първата седмица на ноември са останали 7524 души, показват данни на Националния статистически институт. Това е рязко увеличение на новите безработни спрямо предходните седмици, когато уволнените са в рамките на 5-5,5 хил. души, а основната причина е въвеждането на зеления сертификат за влизане в ресторанти, молове и други търговски обекти.

Традиционно през първата седмица на всеки месец новите безработни са повече, тъй като най-често фирмите съкращават служителите си от края на предходния месец. В началото на ноември обаче новите безработни са с над 35% повече спрямо първите седмици на август и септември, когато регистрираните в бюрата по труда са по около 5500 души.

През първата седмица на октомври новите безработни са още повече – 8176 души, но роля за това имат сезонната заетост и фактът, че в края на септември освобождават много хора от туризма и селското стопанство. Но през първата седмица на октомври наетите на работа хора са били доста повече спрямо първата седмица на ноември. В резултат нетно новите безработни в началото на ноември са над 4000 души, което е повече спрямо първата седмица на октомври. Това доказва негативното влияние на зеления сертификат върху пазара на труда. Бизнесът не само е принуден да съкращава хора, а и желанието да бъдат назначавани нови намалява. Затова не е изненада, че нетно останалите без прехрана хора в началото на ноември достигат рекорд за периода от февруари насам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене