Бившата служителка на Facebook Франсис Хоган свидетелства пред Парламента

Депутатите в Европейския парламент изслушаха на 8 ноември бившата служителка на Facebook Франсис Хоган, която разкри опасни практики в компанията.

Изслушването в Парламента бе свързано с подготовката на нови правила, регулиращи дейността на дигиталните платформи. В близките седмици депутатите ще се произнесат по предложения за законодателни актове за цифровите услуги и цифровите пазари.

По време на дискусията депутатите изразиха безпокойство за въздействието на платформите върху психическото здраве на децата и подрастващите, както и за използването на индивидуално таргетиране, особено за политически цели.

Безопасността на цифровата среда за потребителите и създаването на условия за честна конкуренция онлайн са приоритети за Парламента.
Изслушването и бъдещото законодателство на ЕС

Разкритията на Франсис Хоган са важни за европейците по две причини, заяви преди изслушването Кристел Шалдемозе (С&Д, Дания), която подготвя позицията на Парламента относно законодателния акт за цифровите услуги.

„На първо място, мисля, че всички потребители на Facebook следва да знаят и да разбират в най-пълен размер бизнес модела и решенията относно дейността на платформата. На второ място, тези разкрития ще имат отражение върху законодателния акт за цифровите услуги и чрез него върху европейските потребители на Facebook и на други платформи в близко бъдеще“.

„Facebook има голяма роля в съвременното общество“, посочи Андреас Шваб (ЕНП, Германия), който отговаря за доклада на Парламента за законодателния акт за цифровите пазари. Компанията показва политическо съдържание и реклами на потребителите въз основа на техните лични данни и решенията, които взема Facebook, определят на кого какво съдържание ще бъде показано.

Шваб изтъкна, че както има ясни правила за рекламите по други комуникационни канали, така е нужно да се регулират и политическите реклами онлайн. „В една демократична система имаме законодателство за политическото съдържание офлайн и избраните политици, а не частни компании определят тези закони“.

Изслушването на г-жа Хоган ще помогне на европейците да разберат ролята на онлайн платформите в обществото и ще помогне на нас в Европейския парламент да създадем по-добри закони за платформите

докладчик за законодателния акт за цифровите пазари
Плановете на Парламента за регулиране на социалните мрежи

Изнесената информация от Франсис Хоган показва, че механизмите, които социалните мрежи използват, за да предлагат съдържание на потребителите си, могат да имат отрицателно влияние върху психиката, и че платформите са наясно с това. Затова Кристел Шалдемозе поставя въпроса за отговорността на цифровите компании.

Ние трябва да отворим тази черна кутия, която е алгоритъмът, и да накараме платформите да оценяват риска, който носи всеки алгоритъм или промяна в алгоритъма, както и да търсим отговорност от платформите за отражението на системите за препоръчване на съдържание и алгоритмите

докладчик за законодателния акт за цифровите услуги

„Аз твърдя, че системите за препоръчване на съдържание не трябва да се основават на недоброволно профилиране“, допълни Кристел Шалдемозе. „Ако потребителите искат да получават препоръки на базата на изготвянето на техен профил от платформата, трябва да има ясно искане и информирано съгласие“.

Наличието на съгласие е важно и при политическите реклами, посочи Андреас Шваб. „Законодателният акт за цифровите пазари ще направи така, че личните данни да могат да се използват за политически реклами само ако потребителите дадат подновено съгласие. Не можем да имаме нов случай като този с Cambridge Analytica, при който с личните данни се злоупотребява за политически ползи“.

Андреас Шваб заяви също, че ЕС трябва да приеме скоро законодателство за политическите реклами и дезинформацията. „Комисията трябва да побърза със своето предложение – разкритията на г-жа Хоган показват, че не можем да чакаме повече“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене