Джамбазки: Трябва да се създаде орган, който да защитава българския език по света

Ние като партия искаме 24 май да е обявен за ден на българската  писменост и култура. Около нас виждаме големи и малки народи и нации, които са се претопили и ги няма. Благодарение на защитата на писмеността ни сме се запазили като нация. Трябва да се обърне внимание на Закона за българския език и да се формира орган, който да го защитава по света.

https://www.facebook.com/Djambazki.VMRO/videos/275454483823604/

Това заяви евродепутатът от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на онлайн дискусия с доц. Ана Кочева, специалист по българска диалектология и лингвистична география, съобщава Топ новини.

Двамата обсъдиха произхода и историята на кирилицата,  българските диалекти в Македония, както и чуждите провокации срещу българския език.

Трябва да се преподава българския език. Стотици хиляди българчета, родени в чужбина,  не знаят български език. Трябва да помогнем на тях и техните родители, категоричен е евродепутатът.

В хода на дискусията двамата наблегнаха на историята на българския език.

Темата отново е актуална. За съжаление дълги години тя беше изоставена. Всякакви хора се упражняват по темата, затова решихме да се даде думата на хора, които са тесни специалисти. Когато говорим за важни неща, трябва да се допитваме до тях, заяви Джамбазки.

Нашият език е един от най-старите в Европа и света. В последно време станахме свидетели да се говори за всичко друго, но не и за старобългарски език. Въпросът за старобългарския език е пряко свързан с въпроса за официалния език в Северна Македония. Глаголицата е първата старобългарска азбука, тя е създадена от Кирил и Методий и е изключителна по своя характер. Начините, по които са се изговаряли специфичните български звукове, са отразени в графична система на солунския български диалект. С нея са записани първите старобългарски преводи на светите братя. След смъртта на Методий учениците му я донасят в България и започва да се пише на глаголица в Плиска, Велики Преслав и Охрид. След това на базата на глаголица е създадена втората старобългарска азбука – кирилицата, заяви доц. Кочева.

По това време няма македонска държава, която да се нуждае от официални документи. Кирилицата се появява в края на 9 век по време на Първото българско царство, когато България обхваща Низия, Тракия и Македония, допълни тя.

Всички тези опити да се подмени народностната основа на българския език са нагли и нахални, категорична е доц. Ана Кочева и допълва, че имаме основание да честваме 24 май като ден на българската писменост и култура.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене