Шефът на Югозападното горско предприятие: Има дървесина

Има създадена организация – още от месец март поделенията имат срещи с кметовете, уточняваме необходимите количества, плануването е в рамките на средногодишното търсене, което е между 180 и 220 хиляди кубика. Tова каза инж. Дамян Дамянов – директор на Югозападното горско предприятие, по повод цените на дървата за огрев.

По думите му към момента с дърва са се запасили около 10 хиляди домакинства с 80 хиляди кубика.

“Традиционно българинът търси дърва в края на октомври и ноември, когато са неблагоприятни условията. От друга страна са изключително високите цени на газ и ток и те влияят на търсенето на дърва в момента”, допълни той. Процесът на добив е труден, иначе има дървесина и организация, увери инж. Дамянов.

“Имаме пълна готовност да осигурим количествата. Цените, на които предлагаме дървата, са същите като миналата година. Всички асортименти се предлагат на търгове, където има вдигане на цената, но не голямо. Оскъпява се транспортирането и доставката до клиентите – фирмите купуват на нашите цени, а при хората дървата отиват на 70-90 лева, което е малко висока цена. Това е пазарна стока и ние нямаме лостове, с които да диктуваме цените”, подчерта той. За него спекула няма, а фирмите, които превозват дървата за огрев, правят по-голяма печалба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене