Скок в цените на имотите в села в Благоевградско

Благоустроените села в благоевградска област, особено тези, които са близо до градовете, отчитат рязък скок в цените на имотите – застроени или не. Отчитат и сериозно увеличение на живеещите в тях. Доскоро на село се връщаха пенсионерите или се заселваха по-възрастни хора от чужбина. Сега преобладават семействата в активна възраст и млади хора, които дават много по-различно съдържание на живота на село. Тази нова общност работи за развитие на българските села.

Страхът от коронавируса накара хиляди хора от големите градове да се върнат към селата и да потърсят здравословната изолация в къщите на родителите си и техните родители. И ако в разгара на пандемията това беше временно решение за тях, ясно се очерта една друга група българи, а и чужденци, които направиха осъзнат избор да живеят на село трайно. Не пасивно, а с много активности – лични, обществени и културни. Най- големият интерес е към селцата, в които може да се живее без лишения от съвременните нужди – интернет, пътища, вода, транспортна комуникация, детски градини и близо до училища. Тези хора и семейства създадоха и нови общности на село, активно се включват в различни инициативи, заедно правят проекти, културни и спортни събития, развиват и туризъм.

Благоевградското село Дъбрава е един от най- ярките примери на тази промяна. За почти пет години повече от 50 семейства са вече негови постоянни жители. Интересът към населеното място, което утвърди няколко културни и спортни събития, реализира социални проекти, разви био земеделие, доведе до петкратен скок на цените на имотите. Росен Георгиев е председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, която преди години беше създадена на местно ниво, но сега е на път да стане национална: „Да, отчитаме тази тенденция, породена от Covid кризата, на завръщане на млади хора към малките населени места и към природосъобразния начин на живот. Очакваме общините да отговорят на тези млади хора със създаване на подходяща инфраструктура, така че те да имат същите условия, каквито имат и в големите градове, ползвайки ги сред чистия въздух на малките населени места“. Въпреки че вече не е кмет на село Дъбрава, Росен Георгиев продължава да работи за развитие на малките населени места, в партньорство с местните власти, но извежда на преден план възможностите на неправителствения сектор, който, според него, може много повече.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене