Connect with us

Бизнес

Благоевградската пивоварна ударно разширява базата си, вдига производството на бира с 50%

Published

on

Едно от малкото работещи предприятия в Благоевград – пивоварна „Карлсберг България”, започва ударно строителство за разширяване на базата си с ново бутилково отделение, обслужваща сграда и нова линия за увеличаване на капацитета на пивото.

Плановете на дружеството са за вдигане на максималния производствен капацитет на инсталацията за производство на пиво с близо 50% – от 5520 hl/24 h на 8420 hl/24 h, което ще стане чрез подмяна на част от технологичното оборудване. По същество технологията за производство на пиво ще се запази, ще се спре обаче производството на сайдер, след като бъде демонтиран миксерът за плодова база.

Новата обслужваща сграда ще е с разгъната площ 1026,75 кв.м и в нея ще се ситуират склад за празни кенове и водоподготовка с хлораторно. Сградата е предвидена като продължение на съществуващата сграда на хладилно-компресорното в южна посока, като в западна посока ще граничи с новото бутилково отделение, което ще е с впечатляващата площ от 3770,05 кв.м. Ще бъдат изградени още 2 нови фундамента за 2 броя резервоари за съхранение на вода от 250 куб.м всеки.

В бутилковото отделение ще се монтира автоматична линия за пълнене на „кен“ опаковки с капацитет от 40 000 кена на час.

Строителството на двете нови сгради вече получи първите разрешителни, след като структурите на МОСВ прецениха, че производството няма да засегне околната среда и не се нуждае от оценка на въздействието върху нея. При това положение строителството може да започне още тази есен.

Advertisement
loading...

Бизнес

С промоция на дизайнерски чанти откриват в Гоце Делчев първият магазин на Black Point Perfume

Published

on

Реномирана верига Black Point Perfume стъпва на българския пазар откривайки първия си магазин в град Гоце Делчев. Той се намира на улица “Бяло море”, в МОЛ “Монопол”, на приземния етаж. Клиентите могат да избират измежду над 400 спиращи дъха аромата, които завладяват с оригиналност и трайност.
Освен на висококачествените продукти на Black Point Perfume, в магазина дамите от Гоце Делчев и региона имат още един повод за радост, защото там ще намерят невероятните чанти DS Bags. Класическите и модерни дамски чанти и раници от еко-кожа и в богата цветова гама са толкова впечатляващи, че нямат конкуренция в региона.
Клиентите могат да се възползват от стартиращата промоция-купуваш две чанти, получаваш три, третата е подарък! Изборът е невероятно голям, а цените – достъпни.
Любезните продавач-консултанти подхождат с разбиране към предпочитанията и вкуса на клиентите, защото са наясно, че продуктите на DS Bags са незаменим аксесоар на всяка уважаваща себе си дама.

Continue Reading

Бизнес

Благоевградски бизнесмени вдигат 12 къщи за гости край язовира в Логодаж

Published

on

Вилно селище с 12 къщи за гости ще строят трима благоевградски бизнесмени в село Логодаж. Инвестиционното им намерение е постройките да бъдат вдигнати в местността Беров валог, която е край язовир „Стойковци” и в близост до дъбова гора. За целта е променено предназначението на земеделската земя. Предвижда се построяването на 12 къщи в 12 отделни имота, всяка от които ще е с площ от 100 квадратни метра. Общата площ на вилното селище е 7005 квадратни метра /малко над 7 декара/. То ще се захранва с вода от собствен водоизточник, като ще се харчат около 1400 кубика годишно при ползване на базата до 200 дни в годината.

Заповедта на кмета на община Благоевград за изготвянето на Подробен устройствен план-План за застрояване е още от месец май 2010 година. Преди броени дни от РИОСВ бяха категорични, че не се налага да се прави оценка за въздействието върху околната среда, тъй като теренът не попада в границите на защитени територии. Решението може да се обжалва пред МОСВ или Административен съд в 14-дневен срок.

За местните хора това е добра инвестиция, която ще помогне за развитието на селото като туристическа дестинация. Тук идват все повече риболовци от цялата страна, за да ловят риба в язовира.

“В момента има бум на търсенето и на земи, и на къщи в селото ни. Наши съселяни в Доганджийска махала продават старата си къща с два декара дворно място за 32 000 лева. Земеделската земя пък се продава за по 10-15 лева на квадрат”, каза за Илинден Прес кметът на Логодаж – Пламен Червенков.

Continue Reading

Бизнес

Тръгна гроздоберът в най-винарския район на Сандански – Катунци

Published

on

80-90 ст. за килограм мерло и каберне

Кампанията по прибиране на гроздето от сортовете мерло и каберне стартира в община Сандански на цени от 80-90 стотинки за килограм. Гроздето е с 25-26 захарни градуса. По улиците на селата Пиперица, Враня, Хърсово, Катунци са поставени табели с надпис: „Мерло – 0.80 лева”, или „по договаряне”, а кабернето върви по 0.90 лв. При изкупуване на голямо количество цената може да падне до 0.70 лева. Това каза един от младите лозари в с. Враня – Станислав Гълъбов, който отглежда близо 100 декара от двата сорта, а също и от новия сорт Розе.

„От три дни започна масовото прибиране на гроздето. Ако времето позволява, до неделя ще приключим с беритбата на тези сортове”, каза Станислав. Той поясни, че широката мелнишка ще започне да се бере в началото на октомври. „Затворихме цикъла през тази година, след като установихме, че “рандеманът” не излиза, ако продаваме гроздето. Миналите години продавахме, но цената бе ниска – 0.40 лв. за килограм. Оставяхме си и да си напълним бъчвите. С брат ми се занимаваме с лозята – аз съм на полето, а той се грижи за меленето и прибирането в съдовете. Вече втора година не продаваме, а правим вино и домашна ракия”, обяснява Ст. Гълъбов.

На лозовия масив в с. Враня се бяха наредили да берат над 15 жени и мъже. „Това са само хора от селото, които наемаме за гроздобера. От един декар ще добием близо тон грозде. Това е една от добрите години за нас. Захарността е много добра и очакваме още по-качествено вино”, каза Йордан Филипов, който е председател на пчеларите в община Сандански. Той е обрал лозята си, които са в с. Калиманци, и е напълнил всички бъчви и бидони.

„Добра лозарска година, ще има хубаво червено и бяло вино”, радва се на реколтата Филипов.

От касетките на машината за мелене и в бъчвите

Бившият кмет на Катунци Георги Коцев обясни, че лозята в селото, предимно от сортовете мерло и каберне, са почти обрани. Остава да се обере и широката мелнишка. „Много често, когато приятели идват в кръчмата при мен да се почерпят, носят от тяхното червено вино. Но аз, след като им сипя от моето, учтиво се отказват от тяхното и пият от него. Това е показателно, че гроздето в нашия край узрява много добре и затова се получава хубаво вино. Всичко вече е пазарено и се изкупува директно от масива. И тази година върви успешно заменка на килограм грозде за килограм картофи. Предимно това са едни и същи хора, които идват от Гоцеделчевския район. Хората произвеждат картофи, а ние им даваме мерло или каберне, какъвто сорт си изберат. Това е от години”, каза Иван Кадифтев, който отглежда над 10 декара лозя в Петрово.

Той сподели, че това е най-добрият вариант за лозарите. Гроздето да бъде изкупено от нивата, след като бъде набрано, за да не се пренася от масива в дворовете и гаражите. „И за нас като стопани, и за тези, които купуват гроздето, е по-добре да се избегне товарене, претоварване и влошаване качеството на гроздето. От декар се прибира от 700 до един тон грозде”, категоричен е Ив. Кадифтев.

Лозата е узряла и с добра захарност

Местните катунчанлии вчера коментираха, че миналата година реколтата е била по-слаба. Вчера от сутринта коли със софийска, пернишка и радомирска регистрация обикаляха из лозята да гледат къде се бере и веднага се втурваха да се договарят и купуват. Болгарът, който масово се отглежда в района на с. Плоски, се търгува на цена от 1 лев за килограм. И при болгара се бере след твърда договорка с купувача.в.Струма/ЛИДИЯ МАНЕВА

Continue Reading

Бизнес

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С ОДОБРЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА ПРОЕКТИ

Published

on

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА  – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ –  ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С ОДОБРЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА ПРОЕКТИ № BG06RDNP001-19.453 МИГ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО ПО МЯРКА 3-6.4 „ИНВЕСТИЦИИ В ПОДКРЕПА НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ“

Със Заповед № 03 – РД/2857 от 07.09.2021 г. Заместник – изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ – г-жа Боряна Алексова одобри  процедура № BG06RDNP001-19.453 по  Мярка 3-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово.

Със заповедта са потвърдени одобрените от МИГ проектни предложения по процедурата, като в извадката за контрол е разгледано и одобрено проектно предложение № BG06RDNP001-19.453-0003 за „Закупуване на специализирано оборудване за зъботехническа лаборатория“ на „Самостоятелна медико-техническа лаборатория НМП Дентал Лаб“ ЕООД в гр. Гоце Делчев. Размерът на одобрените общи допустими разходи е 126 978,41 лв., от които 95 233,81 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която ще се предостави на бенефициента, при интензитетът на помощта 75%. Предстои подписване на административен договор за финансиране на проекта.

След извършване на проверки от страна на Държавен фонд „Земеделие“ на останалите одобрени от МИГ проектни предложения, ще се пристъпи към подписване на административни договори за финансирането им.

Проектните предложения по мярка  3-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово се финансират  по подмярка 19.2 „ Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

 

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ