Няма да има облекчения при данък „уикенд“ за колите

Брюксел е отказал на фирмите да се признават 50% от ДДС

Облагането с ДДС на личното ползване на фирмените автомобили няма да бъде облекчено от идната година, както обещаваха управляващите. Брюксел е отказал идеята на финансовото министерство за опростено облагане.
Това е станало още на 30 юни, но не бе съобщено официално. Неодобрението на ЕК е записано в доклада за изпълнението на консолидираната фискална програма за първите шест месеца на годината.

„Изготвен бе проект на искане за дерогация за ограничаване до 50 на сто на правото на приспадане на данъчен кредит за начислен данък при наем или лизинг на леки автомобили, както и за начислен данък върху разходите, свързани с тези превозни средства, когато те не се използват изцяло за стопански цели. С писмо от 30.06.2016 г. Европейската комисия посочва, че при незадължителното въвеждане на ограничението на правото на данъчен кредит ще продължи неравностойното третиране на определени бизнес активи и няма да се опрости събирането на ДДС. В тази връзка България е приканена да преразгледа подаденото искане“, пише в доклада.

Така ще се наложи в бюджета всеки месец да се връща ДДС в зависимост от степента на лично ползване. Това ще доведе до поредното преработване на декларации и софтуери и затруднения за фирмите, след като и тази година те бяха принудени да работят при много неясни условия, коментираха преди около месец счетоводители пред в. „Сега“. Тогава бяха публикувани поредни промени в данъчните закони, част от които са и измененията при данък „уикенд“. В тях липсва обещаваният преди това облекчен режим, като мотиви отново не бяха посочени. Все пак правилата вече са записани в закон, а не само в променяни от НАП указания, коментираха тогава представители на бизнеса.

„Подозирахме, че ще откажат, защото това, което искахме, го няма като практика – избор между двата модела. Те казват – дерогация подобно на тази, която искате, може, но само ако се прилага един от двата модела. Не може да се даде право на избор дали ще избереш частично приспадане на данъчен кредит, или другия модел – да си водиш счетоводство и да преценяваш каква е частта на личното ползване – или едното, или другото“, обяснява финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от „Капитал“. Той допълва, че от финансовото министерство са решили да не настояват за ново разрешение от ЕС, а да изчакат да видят как бизнесът ще отчита данъка.

На практика това означава, че за превозни средства, за които може да се иска приспадане на ДДС, фирмите ще трябва да водят пътни листи, да делят лични и служебни коли и да решат колко да внесат в бюджета като ДДС от стойността на колата при покупка, пише още „Капитал“. Реално счетоводството ще се утежни, като се отваря и вратичка за сериозен данъчен тормоз на фона на незначителните приходи в бюджета от този налог

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене