Медът поскъпва с 15%

Производители на мед алармират, че цените на сладкия продукт ще нарастват през следващите месеци.„Ако продължават така да се вдигат цените на всичко, което е свързано с производството, ще се наложи и ние да покачим поне още малко цената на меда. Може би поне 10-15 %“, заяви Ралица Станчева – пчелар.

Производителите на мед разказват, че последната година е била добра, но миналите две са били много лоши. Именно това обяснява колко нереална е себестойността на килограм мед. Те споделят, че обикалят пчелините целогодишно. Точно затова разходите им са ежемесечни, докато „добивът“ на мед е само през летните месеци.

Пчеларите признават, че получават субсидии за био производство на мед. Така те се опитват да задържат цените от миналата година, но инфлацията се покачва. Сред механизмите за подържане цените надолу са и опитите да затворят цикъла на производство. С вторичните продукти те изработват рамки за пчелните кошери. Но използват и още материали като дърво, метал и други. Ръстът на цените на тези стоки също се отразява на крайната стойност на меда.

Горивата и токът също са скочили. Сред разходите им са и осигуровките на работниците, които се опитват да задържат целогодишно. И те се увеличават, оплакват се още пчелари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене