Водопадите на Югозапада събират в себе си силата и красотата на планината

Водопад “Мангъро”

Изключително красив водопад в близост до село Скрът, на около 750 м.н.в. До водопада води маркирана туристическа пътека (син цвят), която стартира от село Скрът. Пътят минава през вълшебна чинарова гора. Особена пъстрота ще ви заобикаля през есента, когато целите склонове са покрити с есенни циклами.

Каменишки водопади

Намират се в близост до с. Камена, по дерето на река Каменишница. В тясната клисура са разположени няколко водопада, някои от тях с пад на водата около 20 м. Достигането до горните водопади е трудно и изисква специална екипировка и подготовка. До най-ниско разположения водопад се стига по маркирана пътека от центъра на с. Камена (зелен цвят). Внимавайте при пресичането на реката!

Водопад “Дъбицата” – Скрът

До водопад “Дъбицата” може да стигнете, като следвате зелена маркировка от центъра на с. Скрът. Тук има поредица от водопади, но за да достигнете до по-горните ви трябва специална екипировка и подготовка.

Яворнишки водопад

Приятна разходка по дерето на Яворнишката река ще ви отведе до едноименния водопад, разположен на около 750 м.н.в. До него води пътека, маркирана със синя туристическа маркировка. Пътеката започва с информационното табло за маршрута, разположено в центъра на с. Яворница. Продължителността на маршрута в двете посоки е 1 час и 20 минути. По пътя ви очакват любопитни факти за пеперудите и цветята на Беласица.

Екопътека “Тайните на водата” и водопад “Срамежливеца”

Водопадът се намира на река Камешница между селата Самуилово и Камена. Заключен е от скала с формата на буквата “П”, която огражда цялото дере, започващо от водопада. Висок е 21 метра, като това го прави най-високия водопад в планина Беласица. Любители на природата от Петрич при поход в планина Беласица го откриват през 2009 г. Намира се в труднодостъпен район и поради това е бил неизвестен.

Екопътека “Тайните на водата” започва от центъра на с. Коларово, преминава покрай сградата на ДПП “Беласица” и по черен път стига до чакълирания път Самуилово-Лопово. Продължителността на маршрута е около 3 часа. По пътеката има 5 информационни табла, представящи интересна и по запомнящ се начин информация за водата. От село Камена след около половин час стегнато ходене се стига до табелата за водопада. Започвате спускане по пътеката. Има изградени беседки и места за отдих. Последната част на пътеката е доста стръмна и туристите трябва да бъдат внимателни.

Лешнишки водопад

Лешнишкият (Ляшнишкият) водопад е водопад на река Ляшнишка в планина Беласица, на около 1,8 км югозападно от хижа “Беласица”. Разположен е на 680 м.н.в. Височината на водния пад е 6,5 м. От хижата до водопада се достига по един от тематичните маршрути в планината – пътека “Приятели”, маркирана е със син цвят. По нея са разположени 4 интерактивни модула, които представят любопитна информация за 10 дървета в Беласица, различаване на дърветата по тяхната кора, горите и техните обитатели, и какво дават дърветата.

Водопад “Чатала” – Самуилово

Водопад “Чатала” е един от водопадите по река Каменишка. Намира се в близост до село Самуилово, Петричко. Разположен сред вековните гори от питомен кестен и явор, на склона в пограничната планина Беласица. Името му идва от формата, която има и представлява чатал. Водните струи са в две разклонения падащи надолу, които в дъждовните периоди и периодите на снеготопене почти се сливат и образуват голям воден поток. Река Каменишка събира водите си от множество притоци, най-високите от които извират на 1600 м надморска височина. Каскадата от водопади е скрита от хорските очи и до тях се стига по горски пътеки на туристически маршрути.
Водопад “Чатала” и село Самуилово се намират в Природен парк “Беласица”. Село Самуилово (известно в миналото като село Димидово) се намира в подножието на планината Беласица, на 13 км югозападно от Петрич. Заедно с още седем села, разположени на 1-2 км едно от друго, образуват наниз от красиви села, наречени Подгорие. Селото е разположено на надморска височина около 300 м. Климатът е преходно-средиземноморски.

Водопад “Мала Рилска Скакавица”

Водопад “Мала Рилска Скакавица” е малко известен заради по-трудната му достъпност. Намира се на около 40 минути от хижа “Скакавица”, но дотам няма пътека – трябва да се следват указанията на хижаря. Самият водопад и местността около него са доста стръмни и трябва да се внимава, когато се разглежда.

Бистришки водопад – с. Бистрица

Бистришки водопад се намира в Рила планина, близо до с. Бистрица, община Дупница. Водопадът е образуван на пълноводната по всяко време на годината Бистришка река и има височина около 35 м. Водата пада на няколко каскади, образувани от големи каменни блокове. Ждрелото на реката и водопадът са уникално красиви особено есен, а през лятото и пролетта тук е едно страхотно място за пикник. Изградени са множество места за отдих, огнища за палене на огън и барбекю, заслони и информационни табели.
Разходката до водопада и до местността Самоковището отнема около 4-5 часа пеша в двете посоки, като начална точка е горния край на с. Бистрица, където има обособен паркинг. От паркинга се тръгва по черен път, който минава покрай крайните къщи на селото, беседки и информационни табели и се изкачва над ждрелото на реката, откъдето се разкриват панорами към долината и град Дупница.

Водопад “Полска Скакавица” – Кюстендил

Водопад “Полска Скакавица” се намира в Земенската планина, недалеч от град Земен и село Раждавица. Надморската му височина е около 700 м и отстои на около 80 км от столицата София и 60 км от град Перник. Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70 м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя.
Мястото е достъпно с влак от спирка “Скакавица” и с кола през село Раждавица. За да стигнете с кола, от главен път София-Кюстендил се отклонявате при табелата за село Копиловци. Минавате през селата Копиловци, Шишковци и стигате село Раждавица. В центъра има малък прелез, през който трябва да минете и да продължите по тесен асфалтов път нагоре. След около 10 мин. изкачване по завоите на пътя ще видите табела, обозначаваща посоката на водопада. Пътят до водопада е черен и е подходящ за джипове или само донякъде с лек автомобил. След това се продължава пеша. Общият преход до водопада заедно с престоя на него ще ви отнеме около 4-5 часа (вървенето в едната посока пеша е около 1 ч. и 30 мин.).

Водопад “Света Ана” – Смоличано

Водопад “Света Ана” се намира в землището на село Смоличано, област Кюстендил. Водният пад е с височина около 15 метра, като водата пада директно от варовиков скален ръб. Мястото на водопада е лесно достъпно, но обрасло с много растителност и дървета. Над водопада се намира църква “Света Ана”, където има и чешма с чудотворна вода (аязмо).
Църквата “Св. Йоаким и Ана”, по-известна в района само като “Света Ана”, се намира при едноименния манастир, над скална ниша с водопад и аязмо край с. Смоличано. Построена е върху основите на средновековна църква. Обновена и преизписана е през 1888 г. от зографа Георги Попалексов. Според сондажни проучвания съществува по-ранен живописен слой, който датира от XVII в. Иконостасът е двуредов, с ценна декоративна украса. В аязмото край църквата е запазена икона на Св. мъченица Кириаки с надпис от дарителя и зографа.
Как да стигнете до водопада? От главния път Кюстендил-Дупница се отклонявате при табелата за с. Пелатиково. Карате по пътя, докато минете селата Неделкова Гращица, Рашка Гращица и Пелатиково. При село Пелатиково пътят продължава наляво и се изкачва нагоре по хълма. След около 5-6 км ще стигнете до село Смоличано. Самото село е доста дълго и трябва да карате, докато стигнете разклон с табела за с. Ваксево. На разклона продължавате вдясно и вече ще видите самия водопад и реката, в която се влива.

Попинолъшки водопад – Сандански

Попинолъшки водопад е обявен за природна забележителност през 1965 г. Водопадът се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането й с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица. Този природен феномен е пълноводен през цялата година. Тук кристално бистрата вода пада красиво от около 12-13 м височина от два водни пада с образувани малки водни котли. През лятото често може да видите някои плажуващи да скачат от върха на водопада.
В местността има условия за риболов и горски пешеходен туризъм. По-смелите от посетителите могат да се пробват и да упражняват планинско колоездене. Гористата планинска местност, където е разположено вилното селище Попина лъка, и близостта на река Санданска Бистрица предлагат чудесни условия за развитието на ловен и риболовен туризъм. Доста близо до природната забележителност се намира и хижа “Яне Сандански“, до която се стига за около 5-6 минути. В околността е разположено и курортното селище Туричка черква.

Влахински водопад – Влахи

Влахински водопад се намира при село Влахи до град Кресна, Пирин планина. Скалистата местност и зеленината придават невероятен чар на почти пълноводния през цялата година водопад. Височината му е около 20-25 м, като водата пада отвесно и се разбива на малка скала, образувайки плитко езерце.
Водопадът е лесно достъпен от с. Влахи (на около 15 мин. от селото ), но самото стигане до с. Влахи е по-трудно, защото пътят до него е разбит и няма асфалт. Препоръчително е шофирането само с високопроходими автомобили. За да стигнете до с. Влахи, като влезете в гр. Кресна, наблюдавайте за табела “Село Влахи”. Разстоянието от Кресна до Влахи е около 9 км.
Невероятна красота е да видите водопада отдолу. За да стигнете в подножието обаче, ще трябва внимателно да се спуснете по много стръмен и скалист склон. Изживяването е леко екстремно и опасно, но определено си заслужава! Често по Влахинския водопад се провежда каньонинг – спускане с въжета под водната струя от върха до подножието.

Водопад “Демянишки скок” – Банско

“Демянишки скок” е водопад на река Демяница. Намира се в източната част на напречния долинен праг, който ограничава от север местността Демяница, на надморска височина 1750 м. Височината на водния пад е 11 м. Покрай водопада минава горският път от град Банско към хижа “Демяница”. Обявен за природна забележителност през 1965 г.

Водопад – с. Делчево

Село Делчево се намира в полите на Южен Пирин, на 9 километра от град Гоце Делчев. Надморската му височина е 1050 метра. До селото има хубав асвалтов път и екопътека, която минава през гората и е по-стръмна. За да стигнете до водопада, се тръгва по пътя, минава се покрай Неврокопския манастир и след поредния обратен завой паркирате до чешмата. От завоя тръгва черен път, който по-късно става на тясна горска пътека, която води до къщичка, точно след нея е водопадът.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене