2-годишният внук на Николина Чакърдъкова вече пее “Върви, народе възродени”

Зареден с бонбони, “сладкият шкаф” на баба посреща малките Николина, Христо и Димитър, които чакат още едно момиченце

“Ице, хайде, баба, да изпеем една песничка”, подканя обичаната изпълнителка Николина Чакърдъкова 2-годишния си внук Христо и детето веднага започва “Върви, народе възродени”

А защо точно тази, а не някоя детска, разказва фолклорната ни легенда, която е щастлива баба на три внучета и в очакване на четвърто.

“На 24 май дъщеря ми Мария бе на концерт в Търговище и естествено изпълнява и “Върви, народе възродени”. Сред публиката е мой познат, който ми изпраща изпълнението на Мария. По това време аз си бях вкъщи и гледах малкия Ицко. Пуснах му клипчето с майка му и той впи поглед в телефона, като повтаряше “мама, мама”. Така двамата започнахме да пеем и това се запечата в съзнанието му. Сега песента му е любима.”Обичал да пее и “Хепи бъртдей”, защото знае, че е свързана с парче торта, което получава. На младата баба вероятно все по-често ще ѝ се налага да гледа внуци вкъщи, докато дъщеря ѝ е на участия. 28-годишната Мария Чакърдъкова от тези година вече има самостоятелни концерти, а през това време майка ѝ се грижи за малкия Христо, който е на 2 г. и 7 месеца. Младата певица вече е в очакване на второ дете, момиченцето ще се появи на бял свят през януари 2022 г. Мария ще има участия до 15 октомври, после ще се оттегли за майчинството.

“Отсега дъщеря ми ми каза, че смята да се върне на сцената още през май догодина, нямало да се застоява дълго време у дома, защото кипи от енергия и желание да работи.Шегуваме се, че ще е добре поне бебето да се роди няколко дни след 2 януари. Иначе майка му никога няма да може да присъства на рождените му дни, защото винаги ще има ангажименти около Новогодишните празници. А може пък и да се роди още тази година – между Коледа и Нова година”, разказва Николина Чакърдъкова.

Синът и Васил и снахата Лора първи я зарадваха с Николина 2 през 2018 г.

През следващата 2019 г. дъщеря ѝ Мария и зетът Симеон я ощастливиха за втори път с малкия Христо, а миналата година отново Васко и Лора я дариха с третото внуче Димитър.

Традициите в кръщаването на децата засега са спазени – всички носят точните имена на бабите и дядовците. За очакваното четвърто внуче певицата допуска, че вече има идея за името, но оставя това да решат младите. Най-щастлива се е чувствала по време на ограничителните пандемични мерки, когато се радва на пълна къща с деца и внуци.

Синът ѝ Васил живее със семейството си в София, но се връщат в Гоце Делчев за месеците покрай предишните вълни на коронавируса. Тогава певицата казва, че е наваксала времето, в което не е била със семейството си преди години.Не е спирала да репетира по време на карантинните мерки, но нищо не можело да запълни липсата на публиката.

“Живеем в наследствената къща на съпруга ми Димитър. На първия етаж сме с него, на втория живее Мария със семейството си и третият е за Васил. Шегувах се, че по време на ограничения къщата ни беше пълна до керемидите на покрива. Бабиният етаж беше най-хубавият и най-вкусният. Всички деца бяха непрекъснато при мен и аз им се отдадох изцяло”, разказва Чакърдъкова.Сутрин малките ѝ подавали готварската престилка и заедно определяли менюто за деня. Всеки си давал заявката, а тя с удоволствие изпълнявала желанията.

Каката Николина била най-злояда. Когато ѝ поднасяли ядене, винаги трябвало да е красиво подредено в чинията, декорирали го с очички, с усмивка, за да предизвика интереса на детето и то да яде.

Ицко пък бил здрав българин, който няма проблем с храната. Наричали го малкия батко, защото въпреки че е с 9 месеца по-малък от братовчедката си, вече я изпреварил на ръст.

Най-малкият Митко, който в края на август ще навърши 1 г., води битки за храната си.

“Не дай си боже да ядеш, без да му дадеш…Той е и най-контактен, въпреки че още не може да говори, но очичките му, изражението на лицето, поведението му, са много живи. Будно и буйно дете е”, разказва за внуците си щастливата баба. Вкъщи има специален “сладък шкаф”, зареден винаги с вкусни бонбони. Малките знаели къде е и изпитвали истинска радост сами да го отворят и да си извадят лакомствата. Много им пее детски песнички, разказва им приказки, заедно гледат детски филмчета, но ги подбират с образователна цел. Двамата по-големи внуци вече броят до 10, знаят азбуката, която са научили през песни и филмчета за буквите и животните. Любимата им приказка била за Косе Босе, но слушали с интерес и за Червената шапчица и вълка и седемте козлета. Вечер и тримата искали да спят с баба. Лягали заедно и малките започвали да разказват преживяното през деня на бебешкия си език. Николина била по-срамежлива, нежна и фина. Произнасяла правилно думите, но била по-мълчалива и говорела по-рядко, когато има какво важно да каже.

В същото време изпитвала удоволствие и не спирала да си бъбри със стари хора, които с баба ѝ срещали по време на разходка. Христо пък бил много по-отворен и разговорлив, буен и емоционален. Каката ходи на частна детска градина в София, а от септември вече е приета в държавна. “Сблъскахме се с проблема на много млади семейства в столицата – липсата на достатъчно места в детските градини. Питали са ме не мога ли да уредя място за внучката си. Не съм си и помисляла да правя такова нещо. Нали моето внуче ще заеме мястото на друго дете, чиито родители може да нямат възможност да плащат на частна градина, докато Васко и снахата могат. Ицко пък ходи на ясла в Гоце Делчев, а от септември ще е в първа група и казва, че ще ходи на “голямото училище”. Много са сладки, доставят ми невероятна радост и щастие”, не крие емоциите си певицата. Признава обаче, че и съпругът и Димитър много помага в грижите за внуците, в които е влюбен. Но не само за час-два, колкото да си поиграе с тях. Случвало се е с дъщеря и Мария да са заедно на концерт. Оставяли са му малкия Ицко и той се е справял прекрасно с грижите за него. “Гледал е и 40-дневно бебе сам. Сменя памперси, храни го, успокоява го, когато заплаче. Ако нещо не знае, звъни и ни пита. Имаме му невероятно доверие, че ще се справи”, хвали мъжа си Чакърдъкова. Признава, че най-голямото богатство е да имаш здраво, сплотено семейство, да отгледаш и възпиташ децата си в духа на българските традиции и те да поемат своя житейски път. Сияе от щастие, когато вижда, че дъщеря и Мария уверено върви по нейния път. Не би я допуснала “неможеща” на сцената само защото носи нейната фамилия.

“Взискателна съм към нея. Дала съм и много, подготвила съм я и я представих пред публиката. Оттук нататък тя трябва да се бори и да воюва за доверието на моята публика. Дъщеря и често и казвала: “И мен ме аплодират искрено и дълго, но когато ти излезеш, земята се тресе.” Николина Чакърдъкова споделя, че още и е рано да се оттегля от сцената, но е спокойна, че дори и да намали участията си, има достоен наследник.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене