РЗИ-Благоевград бие тревога: Чакаме поне 1500 с ковид на ден, а няма медици в болниците

Болниците в Пиринско се стягат да посрещнат четвъртата ковид вълна, която се очаква да настъпи в края на месец август. Най-мрачните прогнози са тогава да има по 3000 болни на денонощие в страната, а по-оптимистичните са за 1500. При повишаване на броя болни ще се действа с локални мерки, предложени от кметовете на общините в региона. Ще се спират масовите мероприятия, ще се затварят заведения, ще има и други ограничения, за да се спре заразата. Това стана ясно днес на съвещание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса в Благоевградска област.

„Най-големият проблем е липсата на достатъчно медицински специалисти – лекари, медицински сестри, санитари. Много от тях се разболяха при предишните вълни на ковид, някои се пенсионираха. Всички болници в нашата област имат крещяща нужда от специалисти. Затова призовавам да се намерят доброволци, които да дават дежурства”, заяви след срещата Калоян Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград.

Националният оперативен план предвижда няколко етапа на развитие на пандемията. Първият е при 200 болни на 100 000 души. Вторият е за болни от 200 до 400, третият – между 400 и 700 болни, а четвъртият – над 750 болни. При над 750, както бе при третата вълна на ковид, се очаква да се затворят и училищата, за да се ограничи вълната, да се предпази здравната система от свръхнатоварване.

Ваксинираните в страната са около 16 процента, а в Пиринско само около 10 процента. Напоследък има увеличение на желаещите да се ваксинират. Но около 20% отказват категорично да се ваксинират. Вече има одобрени ваксини и за деца от 12 до 17 години.

„Медицинските специалисти в Пиринско, които са се ваксинирали, са около 20%. Повечето от тях са преболедували, ще се ваксинират на по-късен етап. Все още ваксинацията е доброволна. Апелирам всички работещи в рискови зони да се ваксинират, за да предпазят и себе си, и тези, с които работят”, каза още Калоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене