Каменни „мъже“ пазят Родопите край Долно Дряново (СНИМКИ)

Каменни „мъже“ пазят Родопите край гърменското село Долно Дряново. Причудливите скални форми се намират на около 2 километра след селото, на юг от главния път Гоце Делчев – Доспат.  Те са част от мегалитното тракийско светилище, което в момента е превърнато в ландшафтно-исторически парк „Градище“.

Според учените то е по-старо и от Перперикон. Откритите там следи от пещи за жертвоприношения карат експертите да мислят, че светилището е поне на 7000 години. На мястото са открити и и ĸpъгли дyпĸи, cъвъpшeнo oфopмeни ĸaтo cъзвeздия въpxy cĸaлитe.

Гигантските фигури на човешки глави и култови животни впечатляват всеки, който мине през сакралното място. Огромната табела с надпис „Градище“ указва, че от нея надолу е територията на мегалитния комплекс.

Само там могат да се открият фигури с човешки глави, скали с формата на костенурка, куче, птица, змия и други. Светилището е открито преди около 12 години от проф. Тодор Бояджиев. Това става по време на едно от пътуванията му в Родопите. Именно той дава имената на две от скалните образувания – едното се нарича Владетел, а другото – Тангра.

Владетел е най-внушаващата скала. Тя е под формата на човешка глава.

Според експерти на мястото е имало тракийски храм. Повод за тези твърдения им дава фактът, че в “Градище” са открити останки от глинени олтари, каменни заграждения и депа за съхранение на дарове в скални ниши и цепнатини. В района са открити и останки от древни керамични съдове.

Там траките са извършвали традиционните си винени ритуали и възлияния. Скалите са подравнени, а около тях са изградени улеи и шарапани. Преди време там са се извършвали и ритуали за здраве.

ЛАНДШАФНО-ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК "ГРАДИЩЕ" И СКАЛЕН ФЕНОМЕН "ГЛАВАТА" -  NaSelo.net - в подкрепа на българското село

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене