Паметник на големия поет Евтим Евтимов откриват днес в Петрич

Паметник на известния български поет Евтим Евтимов ще бъде открит в Петрич. Това ще стане днес, навръх 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност.

Официалната церемония ще започне в 10.00 часа на градския площад пред Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“. Монументът е изработен от Евгени Гоцков. Решение за поставянето му на площада даде преди две години Общинският съвет по предложение на кмета Димитър Бръчков. Сформиран беше и Инициативен комитет за набирането на средства за паметника на поета и почетен гражданин на Петрич. Със средства се включи и Община Петрич.

По този начин петричани ще отдадат заслужено уважение към един от най-обичаните съвременни лирици, който е роден в южния град 28 октомври 1933 година. Големият поет и текстописец напусна този свят на 8 юни 2016 година. Евтимов бе всепризнат майстор на любовната лирика. Под перото му са излезли едни от най-съкровените и нежни стихове, които вълнуват и десетилетия след своето написване.

Никак не е случайно, че поетът пише приживе: Когато отида на небето, и там ще пиша за любовта!”. А петричани никога няма да забравят своя любим поет и текстописец.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене