Отново протести за заплати в Банско,“Пиринска мура “ излезе на улицата

пиринска мура

Стотина работници от завода за мебели „Пиринска мура“ в Банско днес отново след 6 месеца излязоха на протест, заради неполучени заплати и обезщетения

През февруари след серия протести, включително и блокада на пътя Разлог-Гоце Делчев край Банско, се наложи среща със собствениците на завода, които са в САЩ. На 19 февруари след 7-часови преговори бе подписано детайлно споразумение в община Банско в присъствието на работниците, синдикатите и членовете на надзорния съвет Исак Оберландер и Александър Грос. В него бяха фиксирани срокове за изплащане на забавените тогава с месеци възнаграждения, поради което работниците обявиха гражданско неподчинение.
На 15 май съкратените работници са получили остатъка от заплатите си за месец април в размер на 80-90 лева. Не всички от съкратените след протестите 200 работници, са получили обаче тези суми.
Към този момент реално ръководството на „Пиринска мура“ АД дължи на съкратените работници една заплата и две обезщетения за месеците май и юни. Не са им изплатени и полагаемите отпуски, които няма как да ползват, тъй като са съкратени.
Към 8 часа тази сутрин пред предприятието, в което са останали да работят около 60 работници, започнаха на групи да се стичат част от съкратените. Уговорката с работодателите била, че до петък ще си получат дължимото. Тъй като работниците се съмняват, че този срок ще бъде спазен, те днес излязоха на протест.
След като почти всички се оплакаха от забавените възнаграждения, им бяха раздадени заявления, които попълниха. Те са по чл. 128, точка 3 от Кодекса на труда, и искат от ръководството на „Пиринска мура“ да им предоставят извлечение от ведомостите за размера на дължимите, но неизплатени възнаграждения.
Къч 9 часа, след като попълниха заявленията на импровизираните маси, за което служеха автомобили, първите двама влязоха в предприятието и подадоха заявленията. На портала на предприятието обаче се получи задръстване, тъй като работниците бяха допускани да влязат в деловодството само по двама. Следващите влизаха, едва след като влезлите излязат с входящ номер на заявленията си.
„Дължат ми пари за май и юни, а идва 15 септември, как и с какво да изпратя децата на училище“, оплака се Иванка Спасова.
Христина Аршинкова пък заплаши отново с блокади и протести, чиято форма ще съгласуват с общината, ако не си получат дължимото.
„Контейнерите с продукция заминават за САЩ, но пари не получаваме, нито съкратените, нито тези, които уж останаха да работят, подозираме, че парите от САЩ се превеждат, но тук в предприятието ги крият от нас“, оплакаха се протестиращите.
В непрозрачност и гавра съкратените обвиниха за забавените им възнаграждения управителите на новата фирма „Грос мебел“ Камбуров и Анев. Разбрали, че колегите им попълват заявления, все повече съкратени започнаха да си стичат към предприятието. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене