Спор за назначаване на охранители в Благоевградско

ъяъя

Програмата “Сигурност”, по която се назначават безработни като охранители по селата в Благоевградско, предизвика недоволство сред кметове на малките населени места. Те не са съгласни с реда на назначаване, защото на работа при тях отиват охранители от други населени места без да познават районите, за които ще отговарят.

Любчо Стойчев е един от безработните в село Дабрава. Взел е пари на заем, за да направи медицински изследвания и да кандидатства по програмата за охранител на селото. “И взимам от хора пари назаем, защото съм безработен, нямам пари. Взимам във вторник, отивам в борсата и ми казват вас ви няма в списъка”, разказва за неволите си той.

Според кметския наместник на Дъбрава Росен Георгиев с назначаването на безработни от други населени места кражбите скоро няма да спрат, защото те не познават района и местните жители. Само през последните месеци в Дъбрава са разбити и ограбени трите църкви.

“Ние имаме огромен проблем с кражбите в село Дъбрава и за мен беше изключително важно хората да са тукашни, за да мога аз да комуникирам много по-добре с тях”, отбелязва Георгиев.

От Областна администрация казаха, че назначенията стават по реда на подаване на документите от безработните, а не по населените места, в които живеят.

“Няма такова изискване да се одобряват за съответното населено само хора от съответното населено място. И в крайна сметка, след като отговарят на условията, няма как да ги върна”, заявява Муса Палев – областен управител на Благоевград.

Сега в Дъбрава е назначен един охранител от Благоевград, който тепърва ще опознава района. Очакват се работа като охранители в селото да започнат още двама.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене