Диви муфлони загиват в Родопите, подозренията са за „син език“

муфлон

72 муфлона и един елен лопатар са загинали до момента в родопското Държавното ловно стопанство /ДЛС/ „Женда“, информира БТА. Причината за случващото се по видими признаци е заболяването „син език“, смята главния експерт в Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Мустафа Юсеин. Взети са кръвни проби от заболелите животни и са изпратени за изследване в специализирана столична лаборатория, информирани са и всички компетентни институции.
Загинали животни има в ловните райони „Женда“ и „Болярци“ в Родопите. Първият труп е открит на 12 август 2014 г. в „Болярци“. Ден след това са открити 17 трупа на муфлони и един на елен лопатар. Те са транспортирани за унищожаване в екарисажа във Варна.
Със заповед на директора на ДЛС „Женда“ Радослав Боев са изградени и работят две комисии за наблюдение на обстановката. Местата в двата ловни района – около хранилките и за почивка, са напръскани срещу комари, които са приносители на вируса на заболяването.
При промени в обстановката трябва да се води и авиоборба срещу приносителите, смята Боев.
При умрелите домашни животни от „син език“ проблемът с обезщетенията на собствениците е изяснен, но все още няма финансова яснота за дивите. Стои открит въпросът и с ваксинацията им. Лекарствата трябва да са перорални, да се дават с фуражите.
След отшумяване на заболяването ще бъде извършена контролна таксация на муфлоните.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене