Винопроизводителите първи се окопитиха от Ковид кризата, масово наливат пари в разширение на бизнеса

Винопроизводството се разраства въпреки Ковид пандемията. За това свидетелства и напливът от инвестиционни намерения на различни винарни в Пиринско за разширяване на бизнеса им. Само за 1 ден в РИОСВ – Благоевград постъпиха 3 такива.
Едното е от “Златен Рожен” ЕООД на Теодор Осиковски, което има изба в петричкото с. Капатово и над 500 дка лозови масиви. Искането на фирмата е да увеличи капацитета на избата, която в момента е 150 т/годишно. С инвестиционното предложение се предвижда да се поставят допълнителни съдове за съхранение на вино с общ капацитет 42 тона, което е близо 1/3 увеличение на производството.
Благоевградската винарска изба “Логодаж” също планира сериозно дооборудване с цел подобряване на технологичните параметри и проследимостта в цялостния производствен процес и съхранение на готовите вина, както и създаване на възможности за допълнителни асортименти и увеличаване капацитета на бутилираната продукция. Фирмата ще вкара общо 212,8 куб.м нова вместимост за ферментация на гроздова мъст и съхранение на готовото вино, и смята да започне преработката на повече сортове в по-малки партиди за производството на висококачествени бели и розови вина. За целта планира купуване на 21 ферментатора за бяло вино, пневматична преса, 452 бъчви, 150 метални бокса и др.
В надпреварата за разширение на бизнеса влезе и санданската винопроизводителка Красимира Костова, която възнамерява да преработва 715 000 кг бяло грозде и да произвежда 500 000 литра бяло вино. Винарната й в местността Соколовец е кандидатствала за финансова помощ по мярка “Инвестиции в предприятия” от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.
Към настоящия момент във винарската изба се произвежда предимно червено вино и за производството на бяло няма изградена цялостна технологична линия, но Костова планира да обезпечи бъдещото си винопроизводство с 2 хоризонтални гроздомелачки с производителност до 60 тона грозде на час, помпа за гроздова каша, пневматична преса, хладилна инсталация с охлаждащ капацитет 173 000 до 190 000 ккал за час и 4 бутални помпи за транспортиране на гроздова мъст и вино с производителност до
22 000 литра за час всяка.
Приемът на заявления за предоставяне на финансова помощ за инвестиции във винарни от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор започна на 1 февруари 2021 г. и ще продължи до 19 февруари 2021 г. Общият бюджет по мярката за целия период е над 34,4 млн. лева, максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 000 евро, а максималният размер на общо допустимите разходи за целия период на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. за един кандидат е
2 000 000 евро, затова не е изключено през следващите 10 дни напливът на винарни към разрешителните на РИОСВ да стане още по-мащабен. Благоевградска област има сериозни предпоставки за развитие на винопроизводството – освен подходящия климат и традициите при производството му тук има 40 000 дка лозови масиви.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене