Търговците в Банско: Продажбите паднаха наполовина, усеща се липсата на богатите руснаци, македонците само се пазарят, не са купувачи…

cabin_station

Почти наполовина спад в продажбите отчитат търговците, разположили стоките си на коледния базар в Бан­ско, който вече е към своя край. Те споделиха, че лип­сват богатите руски туристи, които през изминалия зимен сезон са били най-добрите им клиенти. Въпреки че ку­рорт през коледно-новогодишни празници беше пре­тъпкан с туристи, продажби­те са били ниски.

„За нас сезонът тази годи­на е много зле. По-голямата част от туристите са нагоре към кабинката, а тук, в цен­търа, е много слабо. Няма ги руските туристи, това много се усеща. В Банско има пре­димно македонци и гърци, а те не са купувачи. Само ми­нават, гледат, разпитват, и нищо. С това, което изкарва­ме, успяваме да покрием раз­ходите, нищо друго“, каза То­дор Йовчев от Кюстендил, който е наел една от къщич­ките на коледния базар в цен­търа на Банско, където про­дава предимно шапки и ръ­кавици.

Неговият колега Алексан­дър Филипов от Благоевград, който продава сувенири, пък определи македонците като хора, които само се пазарят. „Македонците са най-лошите купувачи. Те само се пазарят и нищо не взимат. Купуват си обувки от скъп магазин и дой­дат тук да се пазарят. Един магнит е 3.00 лв., те вземат два и искат да им го дам бонус за същите пари. Аз защо мръзна тук“ Ако отиде в ма­газин за храна, там ще се па­зари ли“ Това не са купува­чи, а вече и туристи няма, на­маляха. От година на година все по-слабо става. В Банско имаме още два магазина, един по улицата над община­та и един до църквата, но и там продажбите са спаднали драстично.

Най-добрите купувачи са руснаците, но тази година ги няма. Те като влизаха в ма­газина, оставяха минимум 80-100 лв. и дори се връща­ха. Тази година имах случай, в който си взех стоката обратно. Тъй като в края на ме­сеца според китайския ка­лендар започва Годината на Дървената овца, магнитчетата с овце много вървят. Дой­доха македонци и взеха 10 овце. Направих им отстъпка и им поисках 28 лв. вместо

30 лв., а те ми се пазарят за 25 лв. Взех магнитчетата, уж да им ги опаковам, прибрах си ги и ги изгоних. Миналата и по-миналата година бяха добри, но тази – не.

Споделял съм с колеги, които имат магазини на ул. „Пирин“, те също казват, че продажбите са слаби. Турис­тите само се разхождат, раз­глеждат, питат за цена и из­лизат. Бедни туристи. Дъщерята на моята хазяйка е ски учителка. Тя казва, че при тях също се усеща лип­сата на руснаци. Споделяла ми е, че богатият руснак си седне в заведението, пие си чай, хапва си и не го инте­ресува колко ще плати за ски учител. Просто иска де­тето му да се научи да кара ски. Тази година непрекъс­нато ме питат туристи къде могат да намерят заведение с по-евтина храна, защото по механите им е скъпо, а в ски зоната съвсем. Гърците се опитват пък да крадат. Хващал съм и такива. Не че аз ще забогатея с 3 лв., но защо пък да им позволявам да го правят“, разказа Але­ксандър Филипов.

Някои от търговците в центъра и по ул. „Пирин“ смятат, че туристопотокът се е изнесъл в горния край на Банско, където са съсредо­точени и най-много хотели, но като цяло всички опре­делят туристите тази година като по-бедни в сравнение с миналата.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене