Решено: Без антигенни тестове в детските градини

Отпада идеята в детските градини да се правят бързи антигенни тестове за коронавирус, съобщава БНР, като се позовава на информация от Министерството на образованието и науката.

Те ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас и то при желание от тяхна страна и със съгласието на родителите им. Все още се обобщават нагласите по темата на родителите, които имаха срок до вторник на обед да попълнят, ако желаят, анкетното проучване на МОН дали са съгласни децата им да бъдат изследвани по този начин.

По данни на просветното министерство към вчерашна дата в анкетното проучване са се включили 20 на сто от родителите. Като цяло половината от тях са “за”, а другата половина са “против” децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове.

Идеята на тестването е да се направи “моментна снимка” на заболеваемостта в училищата, като по този начин да се гарантира безопасната среда в тях и така присъственото обучение да продължи.

От правосъдното министерство гарантират, че за резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.

Тестването ще се прави от медицински специалисти. Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има медицинско предписание за това.

За момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите, съобщиха още от просветното министерство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене