Мечокът Веско, който бе преместен от столичния зоопарк в парка в Белица, заспа зимен сън за първи път от 11 години

Акцията преди 2 г. при докарването на мечето Веско в парка в Белица

„Той се подобри много и сега можем да кажем, че определено е твърде различна мечка. Това е неговата втора зима в нашия парк, но изглежда, че Веско се е подобрил много от пристигането си“, коментират от парка в Белица. За него служителите споделят, че  е прекрасен мечок и е натрупал много килограми от спасяването му през 2019 година, когато е бил с тегло по-ниско от нормалното. Само за година Веско успява да натрупа допълнително 100 килограма и да си набави достатъчно запаси за зимен сън.

Мечокът Веско бе преместен в Белица от столичния зоопарк. Там той е бил  любимец на много малчугани, но много  слаб и прегърбен. Иначе мечокът е роден във варненския зоопарк преди 11 години. Били са две мечета, но братчето му е преместено в Унгария, а Веско е трябвало да бъде преместен в азиатски зоопарк. Това обаче не се случва заради плъзнала епидемия в Азия, което налага пълна забрана за транспортиране на животни, и през 2011 година Веско се озовава в столичния зоопарк. Там живее 8 години, но успява да достигне тегло едва около 120-150 кг, което е доста под минимума. Опитите да му бъде намерен нов дом в друг зоопарк са неуспешни заради ниското му тегло. Така мечокът намира спасение в парка в Белица. Първоначално е изолиран, но много бързо се приспособява и започва да трупа маса. През първата зима на 2019-2020 година Веско, очаквано, не заспива. Очакванията бяха и тази зима той да остане буден, но изненада всички и заспа.

В момента паркът над Белица е затворен за посетители. Традиционно той отваря на 1 април. Миналата година заради обявеното извънредно положение той остана затворен до лятото, но въпреки това от там отчетоха доста успешен сезон и дори поставиха своеобразен рекорд от над 1000 посетители на ден.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bgFe

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене