Една разходка до село Гайтаниново

Само на 19 километра от Гоце Делчев и само на 5 от границата с Гърция, сгушено в полите на планина Славянка, се намира едно малко и китно селце – Гайтаниново. Освен с чистия планински въздух, селото ще ви изненада с благоприятен климат, който предполага топли лета и значително по – меки зими. Село Гайтаниново става известно сред българските любителите на туризма, покрай Еко селище „Омая”, което често сравняват като истински рай. През 2012 година в землището на Гайтаниново е обявена защитена местност „Жингов бряст”, за опазване на тризъбест салеп, кристална ричия, славянско котенце и др.

От няколко години местни ентусиасти обновяват със собствен труд и дарения от родолюбиви люде параклиса “Свети Георги” край селото. Отдавнашната мечта на черковното настоятелство и активни гайтанинчани се сбъдна. Старият параклис е напълно обновен и разширен. Никой не знае от кога датира този храм, но при разкопаването, за да се укрепят основите на сградата, са открити доказателства, че тя е поне от 18 век.

В центъра на селото е черквата „Свети Никола“, построена през 1839 г. По време на преустройството й през 1879 г. е построен и четиристенен купол, а 6 години по-късно от запад се пристроява и висока камбанария с часовник. Черквата е паметник на културата.

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене