Боб на фурна

Необходими съставки:

боб
1 чаена чаша
моркови
1 брой
лук
1 брой
чушки
1 брой
домати
1 брой
джоджен
1 чаена лъжица
червен пипер
1 чаена лъжица

Рецептата:

Колко пъти в седмицата си хапвате боб? Нито веднъж? Това е голяма грешка, която бързо трябва да бъде поправена! Бобът не е някаква „ретро-манджа”, а високоенергийна храна, много богата на белтъчини, която даже забавя процесите на стареене в организма. А имайки предвид, че е част от националната кухня на много държави, то може да се заключи, че е и много вкусен. Ако обаче все пак боб чорбата, или пък бобът яхния, не ви звучат добре, то можете да пробвате нещо малко по-различно, като крем-супа от боб с печен бекон, или пък боб на фурна. Бобът на фурна всъщност не е кулинарна иновация, а рецепта открита в тефтера с рецепти на баба, типична за македонския край. И макар да не съдържа някакви тайни съставки, бобът в тавичка става в пъти по-вкусен от бобът яхния.

  1. Първо трябва да подготвите боба. Подготовката на боба за рецептата за боб на фурна е като подготовката на боба за всяка рецепта. Измивате добре боба със студена вода. Накисвате го за няколко часа, след като заври излизате първата вода, след което варите боба задължително без сол. Ако сложите сол, то бобът няма да може да се свари. Варите бобът в пропорция (приблизително) 1:3, т.е. една  чаена чаша боб в три чаени чаши вода. Разбира се, тази пропорция е много относителна, защото на пазара има ако не стотици, то десетки видове боб. Най-сигурно е да следвате инструкциите на пакета и да проверявате от време на време дали зрънцата са поомекнали.
  2. Нарязвате лука, чушката и моркова на много ситно и ги добавяте към врящия боб и оставяте боба да ври на слаб огън.
  3. След като бобът се е посварил добавяте сол на вкус, около ½ чаена лъжица е достатъчно. Добавяте 3-4 супени лъжици олио, джоджена, червения пипер и настъргания домат / доматеното пюре и разбърквате добре.
  4. Последната стъпка е и най-важната за тази рецепта, стъпката която прави бобът на фурна различен.  Изсипвате боба в тавичка, като е добре бобената смес да е на дебел пласт, за да стане по-вкусна. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата напълно изври и докато придобие коричка.

Рецептата за боб на фурна е изпълнена!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене