Министър Ангелов: В София ще бъдат разкрити допълнителни легла за пациенти с COVID-19, всички болници трябва да са в готовност

„С директорите на столичните болници начертахме организационните мерки, които ще предприеме директорът на СРЗИ, за да бъде София обезпечена с достатъчно легла за лечение на COVID-19 предвид увеличаващия се брой заболели“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща с директорите на столичните лечебни заведения.

„Тъй като директорите на регионалните здравни инспекции в страната са здравните министри на място, няма да има директор на РЗИ, който да казва „не съм чул, не знам, не разбрах, не видях, не мога“. Те могат да направят всичко, което може да направи министърът в дадената област“, беше категоричен проф. Ангелов.

По отношение на София беше решено да бъдат разкрити допълнителни болнични легла във всички структури, ангажирани с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Всички останали лечебни заведения следва да създадат организация и да имат готовност за работа с положителни за COVID-19 пациенти. „Всеки пациент, постъпил в лечебно заведение, трябва да бъде обслужван на място, за да получи максимално качествена и навременна медицинска грижа, а в същото време екипите на центровете за спешна медицинска помощ да бъдат облекчени. Ние трябва да се погрижим за всички“, подчерта проф. Ангелов.

Министърът посочи, че към днешна дата във всички столични болници има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19, проблем остава недостигът на медицински персонал. „Лекарите и медицинските сестри са изморени, част от тях са заразени или са под карантина. Апаратура и легла ще намерим, но хора не. Затова призоваваме българските граждани да спазват мерките, затова въвеждаме и носенето на маски на открито“, посочи здравният министър. Той обясни, че в момента текстовете относно носенето на маски на открито се прецизират, като се очаква по-късно днес заповедта да бъде издадена.

Относно засилването на контрола за спазване на противоепидемичните мерки министърът посочи, че вчера е изпратено писмо до всички институции, които имат контролни функции, с настояване активно да се включат в следенето на спазване на мерките. По места са сформирани съвместни екипи за проверки, а при необходимост ще бъдат налагани санкции.

Пред медии министърът съобщи, че се обсъжда нормативна промяна, която да позволи налагане на санкции на лечебни заведения, които отказват да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. Предвижда се най-тежката санкция да бъде прекратяване договора на болницата с НЗОК.

На въпрос относно наличността на лекарствения продукт ремдесивир в страната проф. Ангелов обясни, че когато в едно лечебно заведение количествата са изчерпани, лекарството се осигурява компенсаторно от друга болница, а при необходимост – и от друга административна област чрез съответните регионални здравни инспекции. „Днес правителството прие Постановление, с което по бюджета на Министерството на здравеопазването се осигуряват допълнителни 4,8 млн. лв. за доставки на ремдесивир за месеците ноември и декември. Други 2,1 млн. лв. вече бяха отпуснати за закупуване на медикамента, необходим на лечебните заведения за месец октомври. Един флакон от лекарствения продукт струва близо 810 лв. с ДДС. Прогнозните количества необходим ремдесивир по месеци са на база анализ на потреблението в лечебните заведения у нас“, посочи още проф. Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене