На открито маски ще се носят само при струпване на хора

Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Това е текстът на заповедта, с която от утре се въвежда задължително носене на маски и на открито. Той бе публикуван малко преди 20:30 часа, по-малко от 4 часа преди да влезе в сила.

Маските остават задължителни и на закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции,търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Заповедта на здравния министър предвижда пет изключения, когато маските няма да са задължителни:

– за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения;

– за спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност;

– за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

– за участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

– за децата до 6-годишна възраст.

Заповедта ще бъде в сила от утре, 22 октомври до края на ноември.

В началото на правителственото заседание тази сутрин премиерът Борисов влезе в обичайната си роля на доброто ченге и даде следните наставления на здравния министър, който днес трябва да подпише заповед по въпроса:

„Настоявам в нея (заповедта – б.р.) да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, разпореди Борисов.

Премиерът изтъкна, че „обществата по света са разделени и броят на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, все повече хора подлагат на съмнения всички мерки в защита на здравето“.

„Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани!“, подчерта Борисов. У нас обаче видимо липсва какъвто и да е контрол, а личен пример за това дава самият премиер, който нарушава заповедите, но остава ненаказан. Както „Сега“ многократно писа, глобата за влизането му без маска в ловешка църква ще платят данъкоплатците, тъй като РЗИ-Ловеч не посмя да му я наложи и вместо това санкционира Министерския съвет, защото той бил организатор на визитата. За всеки друг гражданин носенето на маска на задължителните за това места е лична отговорност.

ЛЕЧЕНИЕ

В същото видео премиерът обяви оптимистично, че вече са обезпечени доставките на лекарствения продукт „Ремдeсивир“, „с който се осигурява лечението на пациентите с COVID-19 до края на март 2021 г.“. По-късно правителствената пресслужба поясни, че България ще сключи договор с компанията Gilead Sciences за 32 493 флакона „Ремдесивир“. Продуктът е с търговско име Veklury и се доставя в рамките на сключеното общо споразумение на ниво ЕС. Количествата са изчислени на база заявки от лечебните заведения и се очаква да стигнат за 6 месеца. За закупуването на медикамента ще са необходими 24,3 млн. лв. В рамките на бюджет 2020 сумата е 4,8 млн. лв. и е подсигурена, съобщават от МС.

ОРГАНИЗАЦИЯ

Здравният министър Костадин Ангелов проведе проведе спешна среща с директори на софийски болници, на която е обсъдено как ще се процедира при възникването на нужда от нови болнични легла за заразени с вируса. Ако има пациент, който постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужен на място, линейките не могат постоянно да превозват пациенти между болниците, обясни Ангелов. „Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, проблемът е с персонала – много изморени, голяма част от тях са позитивни и под карантина. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим“, обясни Ангелов.

В същото време по места започват да опровергават министъра за леглата – пред БНР областният управител на Кърджали Никола Чанев обяви, че места в местната болница за такива пациенти вече няма. Пациентите от вчера се приемат в Момчилград. Бургас също е пред отваряне на нови легла – отделението за коронавирус в Белодробната болница е с пълен капацитет, почти няма места и в другите й отделения. Областният управител на Варна Стоян Пасев пък обяви, че леглата за коронавирус в местните заведения трябва да се увеличат двойно, тъй като постоянно постъпват пациенти от целия североизточен регион.

ОТКАЗ

От МЗ говорят и за въвеждане на санкции за болници, които връщат болни от вируса. Такива новини вече се появяват от различни градове. БНТ съобщи за върнат 64-годишен пациент от Димитровград с пневмония и положителен тест, който не е поет от спешна помощ с аргумент, че няма легла. В същото време се установило, че легла има и в болницата в Димитровград, и в Хасково. По случая тече проверка.

В УЧИЛИЩЕ

„В час маски няма да се носят. Новото е, че на двора учениците вече ще трябва да носят маски, ако се смесват с други класове или изчакват родителите си“. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му наблюденията на МОН показват, че изискването за дистанция между паралелките се нарушава най-често в дворовете, затова се налага и тази промяна. Ако обаче учениците имат занимания на двора, няма да носят маски, уточни той. Вълчев коментира, че в момента дискусионният въпрос е за носенето на шлемове – те са по-ефективни при педагогическото взаимодействие, но от гледна точка на предпазване имат по-малък ефект. Затова и препоръча на учителите в класните стаи да използват шлемове, но по коридорите да слагат маски.

Към момента заразените с COVID-19 ученици са 300, а учителите с положителни тестове – 293. При педагозите заболеваемостта е по-висока от средната за страната, но това е нормално за колективи, които работят в затворени помещения и с много часове взаимодействие, посочи министърът. По повод смъртта на учителка в Търговище и отказа на класа й да ходи на училище, той заяви, че положението е притеснително предимно в първо средно училище „Св. Седмочисленици“, където 18% от учениците са със симптоми на коронавирус, а 250 ученици са подали заявления за обучение в онлайн среда. Това по думите му е индикатор за психоза, като надеждата му е, че скоро тези заявления ще бъдат оттеглени. Иначе, в страната около 550 деца се обучават от вкъщи по желание на родителите, и още толкова – 500-600 – поради здравословни причини.

ПО МЕСТА

Вече са факт първите регионални мерки. Усложнената обстановка в Пловдивска област предизвика съвещание при Дани Каназирева. „Нощните заведения ще работят с половин капацитет. На всеки вход ще се измерва и температурата на посетителите при влизането. Повече от шестима души на една маса няма да се допускат, както и трябва да се спазва 1.5 метра разстояние между масите. Музиката ще бъде по-тиха, за да няма надвикване“, обясни тя днес. Утре ще бъдат дадени повече подробности. От обясненията на Каназирева обаче излиза, че по новите правила няма да има 1 кв.м площ на посетител, както е изискването в заповедите на здравния министър.

Тежко е положението и в Югозапада, затова действия се предриеха и там. Община Гоце Делчев въведе вечерен час (21 часа) от днес за непълнолетни лица. Бяха забранени масовите мероприятия на закрито, като за сключване на брак се прави изключение – разрешено е присъствието до 10 души. Още миналата седмица бяха ограничени празненствата и в Благоевград, като отново се допусна изключение за подписването при сватбения ритуал. Разлог пък затвори почти целия покрит пазар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене