Д-р Милан Първанов, поредната жертва на COVID, почина в болница (обновена)

Снимка: Д-р Първанов, поредната жертва на COVID, почина

 

Д-р Милан Първанов – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев е починал от усложненията на Covid-19, съобщи в социалните мрежи д-р Димитър Христов.

Д-р Първанов е бил хоспитализиран в столичната болница „Св. Анна“, където е починал от усложнения на Covid-19.

МБАЛ – Гоце Делчев още през май приемаше болни с Covid-19, особено когато село Осина, община Сатовча стана огнище на заразата с 23-ма заразени само за 3 дни.

Тогава д-р Милан Първанов заяви, че в цялата страна в момента има недостиг на медицински кадри и допълни, че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешни командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение.

59 годишният д-р Първанов след като е установил, че е заразен, се е лекувал вкъщи, но миналата неделя се е влошил и вдигнал температура. Сам е отишъл в „Св. Анна“, където е настанен за лечение. Получил е усложнения и е приведен в реанимация.

Съпругата на починалия анестезиолог, д-р Вера Първанова, началник на неврологията, също е с коронавирус. Тя е под карантина и се лекува у дома.

„Почивай в мир, Докторе!“, написа д-р Димитър Христов.

„Пациентски организации Заедно с теб изказваме дълбоко съжаление за загубата на д-р Първанов на близките и колегите. И се обръщаме към гражданите: Бъдете дисциплинирани, спазвайте дистанция, нека пазим нашите лекари и медицински специалисти. Поклон!“, заяви председателят Пенка Георгиева.

Д-р Неда Бакърджиева: „Днес научих, че е починал д-р Милан Първанов – анестезиологът-реаниматор, на който се крепеше болницата в Гоце Делчев. Той беше единственият им анестезиолог там. Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус, ако някой още се чуди. В Гоцето инфекциозното отделение е запълнено още от юни месец и са превърнали вътрешното и неврологията в ковид отделения. А в реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Писна ми да споря под фейсбук статии с разни дето им пречат мерките, а то мерки няма. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50 годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Те не са баластра, която да изхвърлите, за да ходите необременени от маски насам-натам. Почивай в мир, д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме.

пс: Ако някой от моите приятели, чете това и мисли да поспори отдолу за короната, просто да се отстрани от списъка ми с приятели. Такива хора не са ми приятели, а врагове.“

Д-р Милан Първанов, жертва на Ковид

e-zdravey.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене