Топ Преса : КАК „БАНКЕРЪТ“ ВАСИЛ ЦИРОВ ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ИЗТОЧИ ПЪРВА ЧАСТНА БАНКА ПРЕЗ РЕГИОНАЛНИЯТ И ОФИС С ФАЛИРАЛОТО ДРУЖЕСТВО БУЛМАК – ФАБРИКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МАКАРОНИ!

ЦИРОВ

ЦИРОВ

КАК „БАНКЕРЪТ“ ВАСИЛ ЦИРОВ ОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ИЗТОЧИ ПЪРВА ЧАСТНА БАНКА ПРЕЗ РЕГИОНАЛНИЯТ И ОФИС С ФАЛИРАЛОТО ДРУЖЕСТВО БУЛМАК – ФАБРИКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МАКАРОНИ!

ПЧБ ПРЕХВЪРЛЯ ВЗЕМАНИЯТА СИ КЪМ  “МВСо” ООД И У ЦИРОВ И СЪДРУЖНИЦИТЕ МУ ВЛИЗАТ ХЕМ ПАРИТЕ ОТ КРЕДИТА ХЕМ ТЕРЕНА НА ФАБРИКАТА

СХЕМА СТИЛ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ – СЛУЧАЕН ЛИ Е ФАКТА ЧЕ ТОЙ Е ТАЙНИЯТ ГОСПОДАР НА ЦИРОВ И СЪДРУЖНИЧКАТА МУ НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА!

Историята на Първа частна банка започва още преди 10 ноември 1989 г., от времената на първия вариант на Указ 56 за стопанската дейност. Хора между учредителите на банката сега разказват за събития от тези времена, които еднозначно подкрепят публичните тези за ориентацията на ПЧБ към силните във властта в различните периоди на съществуването й. По обясними причини такива тези се свързват със силните в БСП. Това съвсем логично поставя в ролята на неин покровител министър-председателят, по чието време е създадена банката – Андрей Луканов, и свързва новата политическа история на банката с неуспешния опит на Венцислав Йосифов на местните избори в края на миналата година. По подобна логика са разпределени във времето и лобитата на банкерите от ПЧБ в Държавна спестовна каса и БНБ. С банката се свързват имената на Емил Хърсев, Асен Друмев, Стоян Александров, почти целия управителен съвет на БНБ под ръководството на проф. Вълчев и преди всичко забележителната роля на шефа на „Валутни операции“ в БНБ Стоян Шукеров и шефа на „Банков надзор“ Камен Тошков и видният тогава партиец и неврокопчанин Васил Циров. В рамките на колективната отговорност на членовете на УС но БНБ, ролята на последните двама е най-голяма.

Капиталът си беше напълно внесен, коментират сега измежду учредителите. „Даже имахме не 10, а 12 млн. се оказа“, казва Христо Маринов, спомняйки си посрещането на многобройните акционери на банката в сградата на „Съборна“ 2, където е седалището й (сама по себе си сградата е също интересна – преди 10 ноември в нея се помещаваше ДКМС, по-късно по думи на очевидци наематели са предимно т.нар. „комсомолски фирми“).cvetan-vasilev-26

Основното твърдение от този период е, че банката е създадена предимно с държавно участие. Практически досега никой не е посочвал първоначалната сума на внесените от частници пари. Твърди се дори, че държавните предприятия са имали директива да записват акции. Доста предвидливо те са на приносител, а не поименни. Впоследствие тези акции са прехвърляни към частни фирми. Държавното участие намалява и при последващите увеличения на капитала.

За периода 1990 г. – 1995 г. частната банка е отпуснала общо 44 хил. кредита на обща стойност близо 100 млрд. лв., от които според годишния отчет за 1995 г. са погасени 39 хил. броя на стойност 63.8 млн. лв.

За петте години история ПЧБ създаде могъща империя от дъщерни и близки фирми, някои от които със значително пазарно присъствие във възлови сектори на националната икономика. По размер на активно контролирани участия структурите на ПЧБ в страната се конкурират само с Мултигруп и ТСБанк. По размер на пасивни участия ПЧБ е безспорен лидер . В югозападна България схемите са били ръководени от незеизвестният Васил Циров, банкер, който днес запазва фолклора заедно със своята съдружничка и партньор в живота Николина Чакардъкова. Независимо че е назначен като ръководител на офиси в град Гоце Делчев, Циров отговоря за цялото преразпределение на парите и дейноста на банката в югозападна България. На него и кредитите които той е разрешавал дължат бизнеса си много знатни и не толкова знатни бизнесмени и политици от пиринския край. Днес обаче Циров не е зачитан и дори забравен от бившите си партийци, досущ като своят политически покровител Георги Първанов.  Стига се до там че години след като ПЧ е обявена от БНБ в несъстоятелност е взривена колата на Циров при това в Гоце Делчев. Атентат който до сега не се е случвал в града и ще се помни с години. Защо ли? Ами досущ като своят сив кардинал в бизнеса Цветан Василев, Циров преди години също участвал в схеми за източването на банката през Гоцеделчевският клон. Чрез една от фирмите си БУЛМАК – фабрика за производство на макарони, той и негови фиктивни съдружница източват банката, фалират дружеството а банката преодстапва вземането си на чиста фирма на Циров, който взема терена на фабриката за макарони, продава го а част от сграденият фонд запазва за себе си и днес дава под наем.  Чистото дружество се казва “МВСо” ООД и е с дейност почти всички дейности разрешени от закона.

Текст под снимката на опашката – Такива като днешният „пазител на фолклора“ Васил Циров доведоха до първата банкова истерия в България. Така както днес истерията направи КТБ която е спонсор на Циров и Чакърдъкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене