От пистите на Добринище и Кулиното до басейните с минерална вода

Възможностите за практикуване на ски спорт в Пирин съвсем не се изчерпват само с пистите под връх Тодорка. Още два курорта посрещат любители на зимните спортове – Добринище и Кулиното.

Благодарение на

такива малки курорти

ските и сноубордът

стават по-достъпни

за хора с неособено големи финансови възможности.

Преди години Добринище бе разпознаваем курортен град най-много с минералните си извори и възможностите за летен туризъм чрез походи в Пирин. Вече става все по-предпочитан за каране на ски, прекрасно място за истинска почивка далеч от шума, навалицата и трафика.

На 11 км от града е хижа “Гоце Делчев”, на 1412 м надморска височина. Оттам тръгва седалковият лифт до хижа “Безбог”, на 2236 метра, с една междинна станция на 1894 метра. До горната станция и хижата е красивото Безбожко езеро в подножието на едноименния връх.

Лифтът е пуснат за първи път през 1989 г. и преодолява денивелация от 742 м. За близо 30 минути се стига от едната до другата хижа, а капацитетът е 500 души на час. Ако до хижа “Гоце Делчев” има път, то през зимата да се стигне до хижа “Безбог”, е възможно само със седалковия лифт.

Пистата в ски зоната е една, но затова пък, дълга 5 км – между двете хижи, а около трасето е вековната иглолистна гора. Денивелацията е 826 метра и няма шанс да се изгубите или да излезете извън нея. Пистата е разделена на няколко части с различна степен на трудност, а в долната има и оръдия за изкуствен сняг.

Около 2000 души могат да се спускат по пистата, без да е пренаселена или да има струпване и опасност от инциденти със скиори.

Първата – горна, част на пистата от хижа “Безбог” до междинната станция е подходяща за деца и начинаещи, защото трасето е с плавни леки наклони и се заобикалят стръмните участъци. Разстоянието е около 2200 метра.

В останалите 2800 метра – долната част на трасето, след междинната станция има стръмна част, заради което я наричат и “Стената”, която често е заледена. По нея трябва да се спускат внимателно дори и добре подготвени екстремни скиори. За останалите има страничен ски път, който заобикаля точно този стръмен участък.

До хижа

“Гоце Делчев” е

детската писта,

обслужвана

от два влека

паничка. Там има полегат участък за начинаещи. Ски и сноуборд гардероби предоставят екипировка под наем. Има и ски училище за тези, които искат да направят своите първи стъпки в зимния спорт в малки групи за деца и възрастни.

Извън горната част на пистата в района на връх Безбог има много възможности за извънпистово каране по сравнително безопасни линии.

В района на Разлог, сгушен във вековна букова гора, Кулиното все повече се налага като масов курорт с атрактивни цени за широк кръг от желаещи да практикуват зимни спортове за здраве и отмора.

Ски център Кулиното се намира на 14 км от Разлог в северната част на Пирин, на 1400 м надморска височина.

Пистата е дълга 1300 метра, обслужва се от два влека – за възрастни тип “Помагалски”. Тя е с различни наклони и може да се ползва и от начинаещи, и от опитни скиори.  

Има и т.нар. малка писта, дълга 300 метра, която също се обслужва от влек и е за деца. Точно тези различни степени на трудност са предимство и заради това там могат да карат както възрастни, така и деца.

Предлага се екипировка под наем. На Кулиното условията са достъпни за всички, а в последните години се оформя и като своеобразен детски ски център.

Стотици малчугани още от детските градини от Разлог, от съседните общини, а напоследък и от София имат
възможност да се
докоснат до магията
на белите спортове,
идвайки на т. нар. зелено училище.

Извън организираните групи мястото е предпочитано основно от семейства с малки деца, които избират спокойни и ненатоварени писти, както и от студенти и ученици. Пистата се стопанисва от община Разлог и има идея за разширяване на курорта в ниската част, с около 220 дка.
Наскоро от общината обявиха, че
около 3 млн. лв.
ще струва
разширението
на ски зоната
Предвижда се изграждане на още една писта, лифт, както и различни детски съоръжения за начинаещи и няколко по-малки писти за деца.

Плановете включват още и работа на зоната през лятото с инвестиции в детски съоръжения, съоръжения за забавления, въжени паркове. Целта на общината е Кулиното да бъде един общински комплекс с важна социална функция. Вече се подготвят документите, след което ще започнат съгласувателни процедури и обсъждане от общинския съвет. Теренът не попада под някаква забрана на “Натура 2000”, Национален парк “Пирин” или резерват.

За по-добрата работа на ски пистите ще бъдат доставени и оръдия за изкуствен сняг, защото сега такива няма и този сезон ползването на пистата закъсня.

На хълма Голак е най-красивата гледка към Рила, Пирин и Родопите

Какво може да се види на 50 км от двата курорта

След здравословното измръзване по пистите няма как да се пропуснат минералните басейни и спа процедурите в хотелските комплекси край Разлог, Добринище и село Баня. Районът е изключително богат на минерални води, а Добринище и Баня са признати балнеоложки центрове.

Община Разлог е изключително богата и на културно-исторически забележителности. Безспорно най-интересна е църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, изградена през 1614 г., паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО. Вкопана е наполовина в земята, без купол и камбанария, за да не предизвиква гнева на турците. Атрактивена е заради уникалния степонис на Исус Христос във форма, приличаща на космически кораб.

В двора на храма има лечебен извор, който излекувал част от ослепените Самуилови войници след трагичната битка при Беласица (1014), намерили облекчение и изцеление от лечебната вода от аязмото, която и днес извира в двора на църквата.  

В разложкото село Баня, известно с над 70-те си минерални извора, заслужава да се види Турската баня, известна още и като Муртина баня. Предполага се, че е изградена през XVII век с два входа заради поверието на турците да влизат с левия крак през лявата врата, преди да са изкъпани, а след като вече били изкъпани, излизали през дясната.

За топлото водозахранване нa Турската баня се ползвала “благата вода” с температура от 54 градуса. Минералната вода се охлаждала със студена вода директно от преминаващата до нея река. От топли чучури къпещите се със собствени саханчета и ибрици поливали телата си с чиста вода преди напускането на банята.

Изкъпалите се избърсвали мокрите си тела с големи ленени пещемали, които носели от домовете си. Турската баня се ползвала докъм 50-те години на XX век, а след реставрацията през 2012 г. всеки турист може да се потопи в автентичната атмосфера на банята.

Друг символ на селото е Римската баня. Има изградена интересна система за отопление. В стените са вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително помещението. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си.

В банята има смесител за водата, запазен и до днес – през него минавала топлата и студената вода. Басейнът е със запазена настилка на дъното, направен е така, че да се самопочиства.

Легенда разказва, че Филип Македонски е идвал тук да лекува болните си крака. Заслуга на римляните е разцветът на балнеологията и използването на лечебните качества на водата, които се използват и до днес.

В парка на Разлог пък е една от емблемите на гpада – дpевният cлънчев чаcовник. Това е единcтвеният изцяло запазен образ на летоброенето. Opигиналът на календара е намерен от иманяри в землището на гpада пpез 70-те години на XX век. Предcтавлява каменен диск с кръгообразна форма и диаметъp 10 cм от VIII век cл. Хp.

Съдържа 12 образа на животни, cимволизиpащи годините в дванадеcетгодишния цикъл на вpемето c пет вpемеви завъpтания, обpазyват 60-годишния пеpиод, оcновен за календаpа.  

Възcтановяването мy е напpавено от cкyлптоpа Асен Ботев въpxy 12 мpамоpни моpени, вcяка от които тежи междy 1 и 2 тона.

В центъpа е една от най-големите и кpаcиви цъpкви “Св. Благовещение”. Нейната камбанария е висока 26 м, а теглото на трите камбани е общо 500 кг.

Една от трите църкви у нас, носещи името на св. Екатерина, се намира в местността Катарино край Разлог, призната за паметник на културата. Има сведения, че е гpадена още в началото на XIV век, а на мястото cа откpити оcтанки от тpакийcко cветилище.

Конна езда в снежните преспи може да пробвате в царството на конете – с. Бачево, където има конни бази. Неслучайно и празникът на селото е Тодоровден. На кон или пеша може да се отиде до пpиpодния феномен Геpгьова cкала, откъдето се вижда цялата Разложка котловина. Легендата гласи, че по тези места е живял св. Георги. Край Бачево е и прочутият минерален извор Банище. Казват, че водата помага за незарастващи рани и екземи.

От Разлог пък се стига до xълма Голак, откъдето се разкрива прекрасна гледка към Рила, Пирин и Родопите. До хълма води панорамна алея “Стъпалата”. По пътеката има интерактивни табла, кътове за отдих, дъpвени люлки, а най-висока е 12-метpовата кула, от която може да се види котловината от птичи поглед. За любителите на голфа cамо на няколко километра от града близо до Кулиното е едно от най-големите голф игрища на Балканите.

Добринище пък е крайна жп гара на единствената в България работеща теснолинейка, свързваща Добринище със Септември през Якоруда, Велинград, Банско и Разлог.

Градът е утвърден балнеолечебен курорт. В северната част на Добринище се намират останки на раннонеолитно селище, разположено на десния бряг на река Валявица и близо до минералния извор. Край града е имало и други древни селища, намерени са тракийска и римска керамика, монети от времето на император Нерон. Край реката, минаваща през Добринище, има минерални извори и там са открити стари басейни. Градежът в основата на два от тях е римски, а нагоре – турски.

Само на двайсетина километра от Кулиното и от ски центъра Добринище е големият ни курорт Банско.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене