Земеделска професионална гимназия – град Сандански, по проект в Испания

От 09.02.2020 до 15.02.2020 година в IES Castillo de Luna в Ла Пуебла де Касаля, Испания се проведе първата краткосрочна обмяна на ученици от шест училища от България, Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция, участници в стартиралия тази учебна година проект по програма Еразъм + ,KA229 Партньорства за училищен обмен.„Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “,№ 2019-BG01-KA229-062289

Проектът има за цел да допринесе за интернационализацията на образованието, предлагано от училищата, участващи в проекта, чрез създаване на обща база данни от иновативни, ориентирани към ученика, базирани на учебната програма, образователни ресурси, като обърнати класни стаи, викторини, тестове, които могат да бъдат използвани не само от партньорските организации, но и транснационално, след като се предложат като Отворени Образователни Ресурси.

От Българска страна участие взеха координатора на проекта Росица Хаджипопова, учителката по математика Сашка Николова и четири ученички- Донна Георгала, Александра Асенова, Мариа Кукучева и Катерина Илиева.

През първия ден от посещението ни в Испания бяхме посрещнати от директора и колеги от училището домакин. По-късно чуждестранните делегати бяхме приети от кмета на града , който ни приветства с добре дошли и изрази своето задоволство от участието на местното училище в проект по програма Еразъм+. Всички участници в срещата посетихме музея на зехтина в La Puebla de Cazalla, където се запознахме с производстото на зехин и как да дегустираме и разпознаваме качествения зехтин. Местен гид ни запозна с историята на града и с неговите традиции и постижения в популярния танц фламенко.

Следобедът прекарахме в училището, където учениците се занимаваха със задачи, свързани със златното сечение, както и построяване на различни геометрични фигури с помощта на Geogebra.
По-късно те участваха в игра за намиране забележителности в града с помощта на математика. Те бяха разделени на четири групи, като във всяка група имаше ученици от всички страни, участващи в проекта.

Вторник и сряда бяха отделени за посещение на градоветеСевиля и Кордоба и по-специално на разглеждане на включените в списъка на Юнеско за световно културно наследство кралски дворец Алкасар, един от образците на архитектурния стил Мудехар и Мескита де Кордоба, построена по времето на маврите като втората по големина джамия в света.Ученици от училището домакин, с помощта на интерактивни карти, изготвени от домакините, ни запознаха с историята и най-впечатляващите елементи от сградите.

В четвъртък ученици от всички страни, участници в проекта, представиха свои презентации за своите държава, град и училище. След представянето, домакините бяха подготвили малък Quiz – учебна игра в онлайн платформата Kahoot, като целта на играта беше да провери знанията на учениците по представените теми.

По-късно програмата продължи с представянето на изготвени от ученици презентации, свързани със Златното сечение и редицата на Фибоначи.

Вечерта на същия ден се проведе церемонията по закриването, на която присъстваха гости на града, директорът на училището, учителите и учениците, участващи в проектните дейности, както и приемните родители.

Като за финал на вечерта родителите домакини бяха подготвили традиционни испански ястия.
На 14.02. посетихме Гранада и направихме обиколка на стария град. Учители, заедно с ученици от страната домакин , използвайки интерактивни карти, ни запознаха с основните забележителности. Посетихме също и Алхамбра и Nasrid Palaces, едни от най-запазените образци на архитектурата на маврите в Европа, където учениците практикуваха наученото от тях за златнотосечение.

Всички посетени туристически обекти са включени в списъка на Юнеско за световно културно наследство и по-късно ще бъдат включени в атлас с природните, исторически и културни забележителности на страните, участващи в проекта.

От участниците
П.П Този проект е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския Съюз. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене