Как да управляваме парите си ефикасно?

Да управляваш добре финансите си е много повече от това просто да свързваш двата края всеки месец. Не се тревожете, ако не сте математически гений. Реално погледнато, страхотни математически умения не са необходими – просто трябва да сте наясно с елементарно изваждане и събиране – тоест, математика на ниво първи клас.

Животът е много по-лесен, когато имате добри финансови умения. Как харчите парите си влияе върху кредитния Ви рейтинг и размера на дълга, който в крайна сметка Ви тежи на раменете. Ако всеки месец се борите с управлението на финансите си и накрая винаги оставате на нулата, въпреки че получавате достатъчно средства, ето няколко съвета за подобряване на финансовите Ви навици.

Когато сте изправени пред взимането на решение дали да похарчите пари за нещо, или да се лишите от него, помислете внимателно дали реално покупката Ви е необходима. Ако решите, че все пак искате да си закупите дадената стока или услуга, уверете се, че наистина можете да си го позволите и че вече не сте заделили тези средства за друг разход.

Това означава да използвате бюджета в чековите и спестовните си сметки, за да решите дали можете да си позволите дадена покупка. Не забравяйте, че това, че парите са там, не означава, че можете да си купите всичко на света. Трябва да имате предвид сметките и разходите си, които са подредени по-високо в йерархията по важност.

В Izbiram.bg, нашата основна цел е да предоставяме на своите читатели полезна и изчерпателна информация за продуктите и услугите, които могат да подобрят финансовото им състояние. Нашето желание е да подобрим стандарта на живот на българина, за да живеем в страна с повече спокойни и финансово независими хора. Ето защо постоянно сравняваме продукти и услуги, с цел да обявим най-добрите в съотношение цена-качество.

В тази статия ще Ви научим как да управлявате парите си по-ефикасно

  1. Разпределете бюджета си

Повечето хора пропускат стъпката за създаване на бюджет, защото не желаят да преминават през скучния процес на изброяване на разходите и събиране и изваждане на числа.

Ако не се справяте добре с управлението на финансите си обаче, нямате място за извинения – независимо дали Ви харесва, или не, трябва да отделяте време за разпределяне на месечен бюджет. Все пак, ако всичко необходимо за постигане на баланс на харченето са няколко часа работа в началото на всеки месец, защо да не го направите? Вместо да се фокусирате върху негативните черти на процеса на създаване на бюджет, постарайте се да се съсредоточите върху позитивите, които бюджетирането ще донесе в живота Ви.

  1. Използване на изготвения бюджет

Трудът, който сте хвърлили за създаването на месечен бюджет, би бил безполезен, ако след това оставите плана си да събира прах на някой рафт, без изобщо да го погледнете. Уверете се, че се консултирате с това, което сте написали в началото на месеца, за да сте сигурни, че не харчите повече, отколкото трябва.

            Актуализирайте си бюджета, докато плащате сметки и харчите за други месечни разходи. По всяко време през месеца трябва да имате представа колко пари сте в състояние да похарчите, като имате предвид всички разходи, които Ви предстои да платите.

  1. Поставете си лимит за непланирани разходи

            Критична част от бюджета Ви е нетният доход или сумата пари, останала след като извадите разходите от доходите си. Ако имате останали пари, можете да ги използвате за забавление и развлечение, но само до определена сума. Не можете да се самозабравите и да похарчите всички пари, особено в случай, че те не са много и трябва да са Ви под ръка през целия месец. Преди да направите дадена голяма покупка, уверете се, че тя няма да попречи на всичко останало, което сте планирали.

  1. Проследявайте разходите си

Малките покупки тук-там се събират бързо и преди да се усетите, разбирате, че сте надхвърлили бюджета си. Започнете да следите разходите си, за да откриете места, където може несъзнателно да прекалявате. Пазете касовите си бележки и си записвайте покупките в дневник за разходи, категоризирайки ги, за да можете да идентифицирате области, в които трудно контролирате харчовете си.

  1. Не се ангажирайте с нови повтарящи се месечни сметки

            Само защото кредиторите Ви уверяват, че доходите и кредитите Ви отговарят на определен заем, това не означава, че трябва да го изтеглите на всяка цена. Много хора наивно вярват, че дадена банка няма да ги одобри за кредитна карта или заем, който не могат да си позволят.

Добре е обаче да сте наясно с факта, че банката знае само за доходите, които сте докладвали, и задълженията по дълга, включени във Вашия кредитен отчет, а не проследява всички останали ежемесечни задължения, които биха могли да Ви попречат да извършите плащанията си навреме. Само и единствено от Вас зависи да решите дали месечното плащане е достъпно въз основа на доходите Ви и останалите месечни задължения.

  1. Уверете се, че купувате на най-добри цени

            Можете да извлечете максимума от разумното харчене, като гарантирате, че плащате най-ниските цени за продукти и услуги. Търсете отстъпки, купони и по-евтини алтернативи, когато можете да отделите свободно време за целта.

  1. Спестявайте за големи покупки

            Възможността за забавяне на закупуването на дадена стока ще Ви помогне да вкарате в релси харчовете си. Когато отлагате големи покупки, вместо да жертвате по-важни неща от първа необходимост или да извършвате плащането чрез кредитната си карта, Вие си давате време да прецените дали покупката наистина Ви е необходима.

Още повече, отделяте време да сравните цените на различните места. В повечето случаи се оказва, че можете да намерите съответната стока или услуга на по-достъпна цена.

Като спестявате пари за дадена вещ вместо да използвате кредит за закупуването ѝ, Вие реално избягвате да плащате лихва върху покупката. И ако сте осъзнали, че наистина е много по-добре да пестите пари, вместо да прескачате месечни вноски или задължения, за да си закупите някоя прищявка, поздравления, на прав път сте! Самоосъзнаването е първата стъпка към успеха.

 

  1. Ограничете покупките си с кредита карта

            Кредитните карти са най-лошият враг на човека, който не може да се оправя с финансите си ефикасно. Когато им свършат парите, те просто се обръщат към кредитните си карти, без да обмислят дали могат да си позволят да платят остатъка.

Опитайте се да се съпротивлявате на желанието си да използвате кредитните си карти за покупки, които не можете да си позволите, особено за закупуване на артикули, които наистина не Ви трябват.

  1. Редовно допринасяйте за спестяванията си

            Депозирането на пари в спестовна сметка всеки месец може да Ви помогне да изградите полезни финансови навици. Можете дори да направите така, че парите да се прехвърлят автоматично от чековата Ви сметка към спестовната Ви такава. По този начин не е необходимо да се натоварвате, като трябва да прехвърляте ръчно пари от едната си сметка в другата.

  1. Да се научите да управлявате парите си отнема известно време

            В началото може да Ви се стори трудно да планирате предварително и да отлагате покупки, докато не дойде моментът, в който да можете да си ги позволите. Колкото повече превръщате тези навици в част от ежедневието си, толкова по-лесно ще управлявате парите си и толкова по-добре ще се отрази това на джоба Ви.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене