Всичко, което не става ясно за обира на благоевградската митница!

Обирджиите на митницата в Благоевград са жестоко прецакани! По време на уда­ра те си мислели, че задигат злато, но разбират, че са изи­грани, ко­гато тор­бите с наки­ти се късат и на зе­мята падат дрън­кулки от сив ме­тал. Това раз­криха ек­склузивно разследващите.

Криминалистите са си­гурни, че апашите са имали вътрешна информация, но къртиците са пропуснали, че златото е преместено от касите 5 дни по-рано. Наки­тите, иззети от контрабанда, били сложени в непрозрач­ни найлонови торбички. Злосторниците взели около 20 кила, но се претоварили и оставили други 10 кило­грама в касата. Те веднъж пуснали торбичките от тре­тия етаж, докъдето се пока­терили по аварийната стъл­ба. Когато трябвало за втори път да подмятат плячката през оградата, найлонът се скъсал и част от бижутата се изсипали на земята. То­гава крадците разбрали, че вместо злато са задигнали сребърни и други метали, които не са толкова ценни, и ги зарязали, за да си плюят на петите.

Извършителите не са про­фесионалисти. Това са мла­ди хора без рутина, действа­ли са хамалски, категорични са ченгетата. Те стигат до това заключение, тъй като апашите си носели обикно­вен ъглошлайф с 230 мм диаметър вместо оксижен, с който няма да вдигат шум. „Ус­пели са да разрежат ка­сите, понеже са със сред­но ниво на сигурност. Ако бяха с високо ниво, щяха да ус­пеят само с оксижен“, коментират запознати.

От изявле­ния на раз­следващи стана ясно, че в касети­те са се дър­жали ценни стоки, иззе­ти от контрабанда на всички митнически пунктове в Юго­западна България. Остава въпросът защо такива цен­ности не са държани в каси с най-висока сигурност.

Версията – парите и наки­тите да са задигнати, за да се провали дело за контра­банда, отпада от списъка за следователите. Бандитите щяха да вземат и докумен­тация, която би била важна за пред съда, смятат раз­следващите. Те уточниха, че откраднатите пари и сребро са иззети при случаи на кон­трабанда, която не е в голе­ми размери. Затова по тях се водят само администра­тивни наказателни дела, които вече са приключили. По-важни биха били, ако са веществени доказателства по наказателни дела.

След приключването на административните препис­ки, някои от които от 1994 г., е трябвало митниците да платят за оценка на бижу­тата, за да се разбере кои от тях са сребърни, кои – посребрени, и кои – от друг материал, и тогава да се организира публичен търг. „Вероятно са преценили, че оценителната експертиза би струвала повече от сумата, която ще получат за ценно­стите“, коментира пред вест­ника районният прокурор Борислав Ковачки.

По думите му от митница­та липсват 230 хиляди лева в различна ва­лута. Обирджиите се прецакали, като взели и 10 хиляди фалшиви долара, 30 хиляди марки, из­лезли от обращение, и гръц­ки драхми. Откраднатото е идентифицирано благодаре­ние на описите в документи­те към съответните митни­ци.

Засега Районната прокура­тура в Благоевград разслед­ва кражба в големи размери. Ако бандитите бъдат хвана­ти и се окажат рецидивисти, делото ще бъде пратено на Окръжната прокуратура.

ОХРАНАТА НЕАДЕКВАТНА

Напълно неадекватно са действали охранителите на митницата, смятат ченгета­та. Гардове пазели във фур­гони на двата пропускател­ни пункта към сградата, но сравнително далеч от нея. С това се обяснява, че не са чули нищо от рязането на касите с ъглошлайф посред нощ. Въпреки това те разпо­лагали с видеонаблюдение, но очевидно са проспали дръзкия удар на крадците. Заради липсата на реакция от страна на пазачите кри­миналистите се усъмниха първо в служителите на ох­ранителната фирма.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене