Православната църква почита Св. безсребреници Козма и Дамян

Св. Безсребреници Козма и Дамян

На 01 юли Православната църква почита светите безсребреници Козма и Дамян. В Неврокопска епархия има два храма, посветени на тях – Манастирчето “Св. безсребреници Козма и Дамян” и гробищната църква “Св. безсребреници Козма и Дамян”, намиращи се в гр. Сандански, Санданска духовна околия. Манастирчето “Св. безсребреници Козма и Дамян” се намира на 2 км. северно от централната част на града, близо до десния бряг на р. Санданска (Св. Врачка) Бистрица в живописно място, сред естествени ливади, овощна градина и богата зеленина в куротната част на града, местността “Смилово”.

Историята му се губи в дълбока древност. През ІV – Vв. Тук е съществувал манастир с църква и монаси при него. Вероятно на това място са живели двамата братя св. св. Козма и Дамян, които са лекували при съществуващия и днес извор “Мирото”.

Данни за предположенията черпим от развалините около манастира – стария водопад (от глинени тръби), изграден за нуждите на манастира. Св. лечители-безсребреници дават и името на града “Св. Врач”. На славянски “врач” означава лекар. Това име градът носи до 1948 г., след което се преименува на името на пиринския войвода Яне Сандански.

В ръкописна записка от старопечатна славянска книга върху празното поле е отбелязано:
“Мощите на св. Врачове Козма и Дамян, които са из близко село край гр. Мелник се намират във Венеция”. От тази бележка ясно личи, че двамата братя са от нашия град (по онова време близко село до гр. Мелник). Вероятно по време на кръстоносните походи мощите са иззети от селището и пренесени в Белград. По време на турското робство манастирът е бил съборен и опустошен, но основите, които на места личат и днес са запазени. Това прекъсва живота в манастира, но народът не престава да го посещава и почита. Оттогава до днес, всяка година на Светли Четвъртък след Великден се организира събор, посещаван от много хора. Квартал “Смилово”, където се намира манастирчето е бил чифлик на турчина Исмаил ага. Близостта на манастира до чифлика е била несъвместима и това е причината за разрушаването му.

Сега съществуващият манастир е построен върху старите основи през 1928 г. от християни и граждани на Св. Врач с прякото участие на Архиерейския наместник иконом Теофан Христов Кацаров. Църквата е построена от каменна зидария и хоросан и покрита. През 1950 г. се поставя таван и се измазва отвън и отвътре с варов разтвор от църковния настоятел Димитър Малаков.

Днес имен ден празнуват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене