По-скъпи парно и ток от днес

парно

Топлата вода, парното и токът поскъпват от днес с решение на  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Природният газ обаче поевтинява с малко под 2%, постанови ДКЕВР на закрито заседание. Изненадващо електроенергията поскъпва с 2%, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ, които вдигат цената на дневната тарифа с 2,78%, а на нощната – с 2,22%. Най-малко ще бъде увеличението за абонатите на ЕВН – дневната тарифа поскъпва с 0,64%, а нощната – с 0,22%. За абонатите на „Енерго про“ дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната – с малко над един процент.

Причината за повишението е тежкото състояние на НЕК.Експертите на ДКЕВР предложиха цената на електрическата енергия за битовите клиенти да се намали средно с 0,66% от 1 юли. Най-голямо се предвиждаше да бъде намалението на цената на тока за битовите клиенти на EVN – средно с 1,30%.

Цените на тока са определени за едногодишен период,въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.

Средното поскъпване на топлоенергията за страната е 2,6%. Потребителите в София ще плащат от днес 5,9 на сто повече за топла вода, в Пловдив, Варна и Враца – с малко над 5% повече, отколкото досега, а в Габрово – с близо 7%. За клиентите на „Топлофикация Русе“ увеличението е 9,8 на сто.

В някои градове обаче цената на парното и топлата вода ще намалее. Така в Плевен цената пада с 2%, в Бургас – с 0,1%, в Перник – с 11,7%, в Сливен – с 3,6%.

Предложението на експертите на ДКЕВР беше парното и топлата вода да поскъпнат средно с между 6 и 19 на сто за различните топлофикации, но топлофикациите реагираха остро, изразявайки опасения, че така ще загубят клиентите си.

Единственото облекчение е, че цената на природния газ пада с 1,81% до 601,69 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС. Първоначално ДКЕВР смяташе да намали цената на суровината с 2,47 на сто.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене