Без категория

Вдигат пенсиите средно с 8 лева

пенсионер

Средно с 8 лв. нарастват пенсиите от утре, пише „Стандарт”. След четиригодишно замразяване в България отново се прилага швейцарското правило за осъвременяване на парите за старост.

Според него всички пенсии, отпуснати до края на м.г., се увеличават с 2.7% от 1 юли. Процентът се получава, като се сумира половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход през м.г.

За максималния размер на пенсиите обаче увеличението ще бъде много по-голямо. Т. нар. таван на пенсиите от 1 юли скача от 770 на 840 лв. Причината е, че той трябва да е 35% от максималния осигурителен доход, който пък в началото на годината скочи от 2200 на 2400. 

Така за 11 200 българи вече няма да има ограничение и те ще получават действителния размер на пенсиите си за стаж и възраст. За други 42 000 обаче ограничението ще продължи да действа.

От вторник минималната пенсия за стаж и възраст се вдига от 150 на 154.50 лв. Социалната пенсия за старост пък се увеличава с 3 лв. и става 113 лв. Това ще се отрази на останалите социални плащания, които са обвързани със социалната пенсия – пенсии за инвалидност, за гражданска инвалидност, за военна инвалидност и персонални пенсии.

Увеличение ще има и за вдовишките добавки. Те са 26.5% от размера на пенсията на починалия съпруг, които също ще бъдат актуализирани. 120 млн. лв. допълнителни разходи ще струва индексацията на пенсиите до края на годината. Парите са предвидени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

С 40% е скочил броят на новоотпуснатите пенсии през първите 5 месеца и тази тенденция ще продължи до края на годината, отчете шефът на НОИ Бисер Петков. До края на май заявки за пенсиониране са подали около 25 000 българи, което е с над 7200 души повече от същия период на 2013 г. 

Причината е замразеното през тази година увеличение на стажа и възрастта с по 4 месеца, започнало през 2012 г. Нестабилната политическа обстановка и неяснотата как ще продължи пенсионната реформа също са причина хората да не отлагат решението да излязат в пенсия, коментират експерти. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене