Академичните библиотеки в България – 5 години заедно

nabis_pic

Тази година се навършват 5 години от началото на проект „Национална академична библиотечно-информационна система”. Той е финансиран от фондация „Америка за България” и реализиран от фондация НАБИС. Основната му цел е изграждане на национален каталог на академичните библиотеки в България. Каталогът – Своден каталог НАБИС – е отворен за потребители от 24 септември 2010 г. Тогава в него беше включена информация, предоставена от учредителите на фондация НАБИС –библиотеките на БАН, на Софийския университет и на Американския университет в България. Днес в консорциума НАБИС участват 32 библиотеки, а каталогът, в който е интегрирана библиографската им информация, предоставя бърз и свободен достъп до близо 2,5 милиона записа, дигитални колекции и бази данни. На практика това означава, че всеки, който е в интернет, може бързо, лесно и безплатно да провери в НАБИС портала къде може да използва някой материал, който го интересува. Освен самата библиографска информация (т.е. къде какъв библиотечен документ може да бъде намерен, кога и къде е издаден и т.н.), хуманитаристите предпочитат да използват дигиталните колекции на библиотеките (до момента на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), СУ, БАН, НБУ, събраната фотоколекция от НАБИС). Специалистите в областта на точните науки пък предпочитат търсенето в платените бази данни и списания (Science Direct и SCOPUS, достъпът до които е осигурен от Министерството на образованието и науката).
Важно е да се отбележи, че въпросният каталог – Своден каталог НАБИС – е безпрецендентен у нас. Имало е и други опити за изграждането на подобна инфраструктура, но никой от тях не е бил толкова успешен, никой не е предоставял на потербителите си лесно и удобно търсене по ключова дума (по тип сходно с Google търсенето).
Проект НАБИС е успешен не само от потребителска гледна точка. Участващите библиотеки от цялата страна работят в дух на сътрудничество и общи интереси, съобразяват се с международно установени стандарти (и свързаната с тях документация, публикувана на български език от фондацията), посещават организираните от нея курсове за усвояване на софтуерната платформа и на прилаганите библиотечни стандарти и се включват в ежегодните престижни форуми, събрали световни величия в библиотечното дело. Благодарение на НАБИС в рамките на петгодишния период библиотеките-учредители, както и НБКМ, успяха да актуализират електронните си каталози с над 1 мил. нови записа.
През 2012 г. се поставиха основите на дигиталната библиотека на НАБИС консорциума. В изграждането ? се включиха най-големите академични институции у нас. Първоначално това бяха библиотеките на БАН и на СУ. По-късно и НБКМ предостави своите дигитални колекции за интегриране в каталога. Библиотеката на НБУ също дигитализира библиотечни документи, но поради спецификите на авторското право, съдържанието им е достъпно само в рамките на самия университет. И в четирите случая идеологията е обща – дигитализация на най-ценните или най-често използваните библиотечни документи. Така се оформи своеобразният профил на тази национална дигитална библиотека: редки и ценни издания (СУ, БАН, НБКМ), автореферати (СУ), лични архиви и библиотеки (БАН, СУ, НБУ), ръкописи, карти и графики (НБКМ) и най-четени заглавия (НБУ). Общият обем на дигиталната библиотека на НАБИС консорциума е над 20 хил. документа – цифра, която непрекъснато нараства.
По-особено място в тази колекция заемат дигитализираните изображения, събрани от фондация НАБИС от двайсетина институции и частни лица във връзка с международния проект EuropeanaPhotography – ценни снимки от първите сто години на фотографията, 1839-1939 г. Те могат да бъдат намерени само на сайта на фондацията, а скоро – и в Europeana. EuropeanaPhotography е само едно от допълнителните начинания, в които се включва фондацията. Тя инициира и създаването на мобилно приложение за а забележителности на столицата – „Невидимата Сердика” – и предоставя дигитално съдържание за световната дигитална библиотека World Digital Library.
Добрата новина е, че инициативата не спира дотук. Перспективата е мрежата НАБИС да се разширява, при това и с онлайн книжарници. Така ще можем не само да четем онлайн или да знаем в коя библиотека да използваме нужния ни материал de visu, но и, при желание и наличност, да си го купим. Постепенно в консорциума се включват и чуждестранни институции от Балканския регион. Успешно протекоха тестовете по интегриране на библиографска информация от Библиотеката на Румънската академия на науките, Университетската библиотека „Карол I” в Букурещ, подписан е договор и с Косовската национална библиотека.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене