Огнеборците овладяха пожара край Благоевград

Близо 400 дка сухи треви, храсти и отделни дървета от дъб и габер изгоряха при пожара, бушувал над два часа край село Дренково, община Благоевград.

Къщите от махалите на селото са спасени, а обитателите им изведени. Пожарът, пламнал към 16 часа, бе овладян към 18.30 часа. По последни данни той е горял на площ от 400 дка.

Сигналът за пожара е подаден от махала Поповска, намираща се вдясно от античното селище преди Дренково. Според подадения сигнал са пламнали треви, в опасна близост до къщите. Високопроходим автомобил ЗИЛ към 16 ч. излезе да гаси пожара. След 30-на минути към Дренково, намиращо се на 10 км западно от Благоевград и край пътя за ГКПП „Логодаж“ на българо-македонската граница, се отправиха още две пожарни. Едната обаче аварира в село Селище, а втората по наклона към същото село.

През това време местните жители и първите пожарникари водеха опасна борба с огъня, тикан от вятъра. Първата им работа бе да спасят къщите на двете махали. Обитателите им, предимно възрастни хора, бяха изведени от огнището на пожара. Тикан от вятъра той тръгна към центъра на селото, вдясно от пътя. Спряха го няколкото черни пътища, опасващи махалите. За кратко пожарът навлезе в боровата гора, западно от дерето преди центъра на селото, но пожарникарите и местните хора го загасиха и спасиха младата иглолистна гора. По пътя към центъра на селото се щураха възрастни хора, въоръжени с клони, за да не допуснат огъня да прехвърли вляво от асфалтовия път към центъра на селото.

Към 17.30 часа пристигна една от спрелите неясно защо преди Селище пожарна. Подпомогнати от местните хора, пожарникарите разпънаха една линия, за да спасят горящия скат вдясно от пътя. Там горяха големи дъбови дървета, изпепелявани за секунди от бушуващия огън. Пламъците бяха в опасна близост до проводниците на стълбовете, захранващи с електричество селото.

На място бяха областният управител Бисер Михайлов и директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Георги Пармаков. „Къщите са спасени, няма опасност за хората, пожарът гори върху 300-350 дка“, казаха Михайлов и Пармаков. Последният уточни, че засегнатата площ ще бъде установена по-късно след проверката с GPS-а.

Към 18 часа пристигна и подкрепление от служители на горите, по пътя към Дренково запъплиха и водонски на общинската фирма „Биострой“. Според местните хора пожарът е тръгнал от запалване на треви или прословутия „човешки“ фактор, причинител на 95 на сто от пожарите през това лято в страната. /БГНЕС

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене